Odotettavissa hyvä puintiviikonloppu

Vaikka viime viikonloppuna sateet keskeyttivät puinnit monin paikoin, on nyt tiedossa hyvä viikonloppu niin puintien kuin kevätviljojen tuleentumisenkin kannalta.

Vaikka viime viikonloppuna sateet keskeyttivät puinnit monin paikoin, on nyt tiedossa hyvä viikonloppu niin puintien kuin kevätviljojen tuleentumisenkin kannalta.

VYR:n asiantuntijaraatilaisten mukaan sateiden aiheuttamaa lakoontumista on havaittavissa vain vähän eikä sitä ole vielä koettu ongelmaksi.

Koska puinneissa kaiken kaikkiaan ollaan pari viikkoa myöhässä, puinteja haittaa aamu- sekä iltakaste. Ne vähentävät selkeästi päivittäistä tehokasta puintiaikaa.

Viikon 37 alkuun mennessä asiantuntijaraatilaiset arvioivat puinneista tehdyn 10-20 prosenttia. Syysviljojen puinnit ovat edenneet jo yli puolen välin. Tänä viikonloppuna puintien ennakoidaan etenevän hyvin.

Odotettavissa keskimääräinen sato

Satotasot ja laadut vaihtelevat paljonkin eri maakuntien ja jopa lohkojen välillä. Syyskasvustojen satonnäkymät ovat hyvät, kun taas ohran sadon ennustetaan olevan keskimääräistä huonompi.

Tämän vuoden akilleenkantapäänä valkuainen

Sekä vehnien että ohrien valkuaispitoisuuksien on rapostoitu tähän mennessä olleen alhaisia. Tänä vuonna leipävehnää ennustetaan menevän tavanomaista enemmän rehuksi.

Hehtolitrapainot ovat ensimmäisissä erissä olleet korkeita, vaikka esim. ohralla vaihtelut ovat olleet melko suuria. Oletettavaa onkin, että hehtolitrapainot pysyvät hyvinä olosuhteiden jatkuessa tämän viikonlopun kaltaisina. Jyvän täyttymiseen tarvittavasta vedestä ei ole ainakaan ollut puutetta.

VYR:n asiantuntijaraatilaiset huomauttavat myös rukiin alhaisesta itävyydestä ja syysvehnien sakoluvun alhaisuudesta. Näiden laatutekijöiden tilasta kevätvehnillä voidaan vain esittää arvailuja.

Lähde: VYR

Tekstissä mainittu VYR:n asiantuntijaraati koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Voit lukea katsauksen kokonaisuudessaan

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja