Puinneissa mennään yli puolen välin

Nyt toiveissa ainakin parin viikon pouta

Paikoin runsaatkin sadekuurot ovat haitanneet puintien etenemistä. VYR:n asiantuntijaraatilaiset arvioivat, että viime viikkoon mennessä yli puolet sadosta on sateista huolimatta puitu. Syysviljoja ei juuri lainkaan ole puimatta.

Toivomuksena ainakin parin viikon pouta

Viime viikolla Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä viljoista oli puituna noin 40 % alasta. Muualla Suomessa ollaan jo 60-70 % puintitilanteessa.

Asiantuntijaraatilaiset arvioivat öljykasvien korjuun olevan vasta aluillaan. Keski-Suomessa on edetty jo kolmannekseen, mutta paikoin rypsin ja rapsin puinneista arvioidaan tehdyn vasta noin 5-10 %. Viime viikkoon mennessä olikin puitu lähinnä vain syyskylvöisiä öljykasveja. Uhkana on, että huonon sään sattuessa osa kasvustoista jää korjaamatta.

Nyt puintien edistyminen ja sadon pellolta korjaaminen on täysin säistä kiinni. Myöhäisimpään ajankohtaan kylvetyt kasvustot tuleentuvat mahdollisesti vasta lokakuun alussa. Nyt tarvitaankin ainakin kahden viikon poutajakso.

Laatuarviot eivät ole muuttuneet

Laatuarviot ovat pysyneet samalla tasolla kuin aikaisemmissa arvioissa. Hehtolitrapainojen on havaittu olevan osin jopa poikkeuksellisen korkeita (kauralla 57-60 kg ja ohralla 68-72 kg). Havaintoja on tehty ohran tärkkelyksen laskusta ja valkuaispitoisuuden noususta. Asiantuntijaraatilaiset ennakoiva, että tänä vuonna vehnä on keskimääräistä enemmän rehulaatuista.

Tekstissä mainittu VYR:n asiantuntijaraati koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Lähde: VYR

Voit lukea katsauksen kokonaisuudessaan

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja