Puinnit lähes tehty - laadussa iloisia yllätyksiä

VYR:n puintiseuranta tältä vuodelta on tullut päätökseen. Asiantuntijaraatilaisten mukaan lähes kaikki viljat ja syyskylvöiset öljykasvit on nyt puitu.

VYR:n puintiseuranta tältä vuodelta on tullut päätökseen. Asiantuntijaraatilaisten mukaan lähes kaikki viljat ja syyskylvöiset öljykasvit on nyt puitu. Viimeisiäkin kasvustoja saadaan puitua tämän viikon aikana hyvien säiden siivittämänä. Jonkin verran öljykasveja sekä härkäpapua saattaa jäädä vielä pystyyn.

Myös kaikista myöhäisimmät vehnä- ja öljykasvikasvustot on lähes puitu. Osa puitiin tosin vielä hieman vihreänä.

Puintikausi on sujunut kaiken kaikkiaan hyvin, vaikka puimaan päästiinkin verraten myöhään. Monilla puintien edistymistä rajoittavaksi tekijäksi on noussut kuivauskapasiteetti. Satotasot ovat olleet suhteellisen hyvät ja puintien jatkuessa lokakuulle, yöpakkaset ovat pidentäneen kuivausaikaa.

Satakunnan öljykasvien puinnit on eniten kesken – puituna on 20-30 %. Pohjois-Savossa noin puolet kevätkylvöisistä öljykasveista ja muualla maassa lähes kaikki on saatu puitua.

Laadussa positiivisia yllätyksiä

Tähän mennessä viljan laatu on ollut pääaisassa hyvää. Hehtolitrapainot ovat olleet paikoin jopa erinomaisia varsinkin aikaisin kylvetyissä kasvustoissa.

Vehnän valkuaisten on raportoitu olevan alhaisia eikä tämä tilanne muuttunut puintien edetessä. Tänä vuonna suuri osa vehnästä onkin rehulaatuista. Myös sakolukujen on havaittu laskevan.

Hometoksiinit ovat olleet tänä vuonna alhaisia, vaikka puintikauden lopulla niitä havaittiinkin jonkin verran ohralla ja kauralla. Kaurakasvustot ovat paikoin harmaantuneet lokakuulle tultaessa.

Jääkö kasvustoja peltoon?

Puimatta saattaa jäädä kasvustot, jotka on joko kylvetty erittäin myöhään tai ne ovat vahingoittuneet runsaissa sateissa.

Asiantuntijat arvioivat, että tänä vuonna korjaamattomia kasvustoja jää eniten Satakunnassa ja Pohjois-Savossa. Jopa 10 % kasvustoista ovat joko hukkuneet tai muuten heikkoja. Muualla Suomessa peltoon jäävien vilja-alojen arviot liikkuvat muutaman prosentin luokassa.

Lähde: VYR

Tekstissä mainittu vilja-alan yhteistyöryhmä koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Lue koko tiedote

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja