Kasvinsuojelukokeita huhtikuusta joulukuulle

Viljelijän Berner tekee runsaasti kasvinsuojelukokeita yhteistyössä Inkoossa toimivan Västankvarnin koeaseman kanssa.
Koekenttiä oli runsaammin Inkoon alueella mutta myös muualla Suomessa.
Viljelijän Berner tekee runsaasti kasvinsuojelukokeita yhteistyössä Inkoossa toimivan Västankvarnin koeaseman kanssa. Koekenttiä oli runsaammin Inkoon alueella mutta myös muualla Suomessa.
Tänä kesänä ruutukokeita oli seuraavilla paikkakunnilla: Inkoo, Siuntio, Lappeenranta, Hyvinkää, Somero, Närpiö. Kokeissa testattiin uusia kasvinsuojeluaineita ja niiden soveltuvuutta täällä viljeltäville lajikkeille. Kerääjäkasvit olivat yksi painopistealue. Koeruuduilla testasimme erilaisten kerääjäkasvien kylvöaikoja ja niille soveltuvia rikkakasviaineita.
Gramma-aineita kestävien rikkakasvien esiintymät yleistyvät ja koetoiminnassa selvitettiin vesiheinän, savikan ja pillikkeen resistenssiä gramma-aineille muutamilla tiloilla, joissa useana vuonna on saatu heikkoja tehoja em. valmisteilla. Huono teho ei toki aina tarkoita, että kyseessä on aineita sietävä rikkakasvikanta koska huono teho voi johtua muistakin tekijöistä. Näiden kokeiden osalta ruuduilta kerättyjen siementen laboratoriotestit jatkuvat ja tuloksia niistä odotetaan talven aikana.
Västankvarnin peltopäivillä Viljelijän Bernerillä oli lisäksi runsaasti näyttöruutuja erilaisten kasvinsuojelutoimenpiteiden tehoista rikkakasveihin ja kasvitauteihin.
Koeruutujen ensimmäiset havainnot tehtiin varhain keväällä syksyllä 2014 ruiskutetuista lumihomekokeista. Viimeiset lumihomeruiskutukset tehtiin 7.12.2015. Silloin maa oli sopivasti kuivunut sadejakson jälkeen ja pellolla pystyi liikkumaan.
Ohjeen mukaan lumihomeen torjunta tehdään, kun kasvu on loppunut ja ennen pysyvän lumen tuloa. Lumihomekokeita on nyt tehtynä rukiille, syysvehnälle ja myös syysohralle. Kokeissa oli kaksi ruiskutusaikaa; aikainen käsittely tehtiin loka-marraskuussa ja myöhäisin nyt joulukuussa. Tulokset näistä kokeista saadaan ensi vuoden syksyllä.
Jos vielä on tarvetta tehdä kasvuston talvituhosuojaus, on se vieläkin mahdollista. Lumihome uhkaa pahiten rehevää syysviljakasvusto loppulumien aikaan. Erityisen suuri riski on silloin, jos maa ei kunnolla jäädy.
Lumihomeen torjuntaa sopii hyvin vaikkapa Proline 0,4 - 0,8 l/ha yksinään tai seoksena Topsin WDG 700 -valmisteen kanssa. Topsinia saa käyttää tämän vuoden loppuun saakka. Sen jälkeen sen käyttö kasvinsuojeluaineena ei ole sallittua.
Koeruutujen ruiskutukset vuodelta 2015 on saatu päätökseen. Töitä jatketaan taas ensi keväänä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja