Miten kasvukausi onnistui – näin viljelijät vastasivat

Kolmannes viljelijöistä vähintäänkin tyytyväisiä kasvukauteen.

VYR:n viljelijäkyselyn mukaan kolmannes viljelijöistä oli vähintäänkin tyytyväisiä kasvukauden tuloksiin. 10 % oli erittäin tyytyväisiä, mikä on 5 prosenttiyksikköä suurempi kuin edellisellä kasvukaudella.

Tyytymättömiä ja erittäin tyytymättömiä oli kolmannes. Tämä joukko oli saman suuruinen kuin viime vuonna.

Pohjalaisissa eniten erittäin tyytyväisiä

Tyytyväisimpiä olivat Lounais- ja Itä-Suomen viljelijät, joista noin 40 % ilmoitti olevansa tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä sekä viljasadon että viljan myynnin onnistumiseen.

Tyytymättömimmät viljelijät löytyivät Pohjanmaalta (35 % tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä). Samalla seudulla oli kuitenkin myös eniten erittäin tyytyväisiä viljelijöitä (14 % vastaajista).

Paikalliset vaihtelut näkyivät tuloksissa. Vaikka laatu oli suurelta osin hyvää, esiintyi paikoin myös satotappioita.

Kasvikohtaiset hinnankiinnitykset

Kesällä viljan hinnassa näkyi hieman nousua. Syksyn tullessa hinnat kääntyivät kuitenkin laskuun. Jos hintaa ei ollut kiinnitetty tai muuten suojattu, näkyi hinnan vaihtelut suoraan tuloksessa.

Viljelysopimusten teko ja hintojen kiinnittäminen riippui viljelykasvista ja näin samoilla viljelijöillä saattoi olla monen tasoisia sopimuksia.

Mallasohran viljelijät tekivät VYR:n kyselyn mukaan eniten sekä viljelysopimuksia että kiinnittivät hintoja etukäteen. Vain kolmannes mallasohran viljelijöistä viljeli ilman minkään laista sopimusta.

Vastausten perusteella vain 4-14 % sopimuksista tehtiin kiinteähintaisina. Suosituin on edelleen avohintainen viljelysopimus. Ruis ja mallasohra myytiin useimmin kiinteähintaisella sopimuksella. 3-6 % vastaajista oli valinnut vaihtoehdon ”muu sopimus.” Tämä kattaa mm. futuurisopimukset sekä naapurin kanssa tehdyn viljanostosopimukset.

Lähde: VYR

Tutustu Farmitin markkinainformaatioon

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja