Fazer investoi suomalaiseen vientiin kaksinkertaistamalla kauramyllyn kapasiteetin

Fazer jatkaa investoimista suomalaiseen kauraan ja laajentaa Lahdessa toimivaa kauramyllyään viidellä miljoonalla eurolla. Kauran kysyntä maailmalla on kovassa kasvussa ja suomalainen kaura on erityisen arvostettua korkean laatunsa vuoksi. Fazerin kauramyllyn laajennus toteutetaan vuosina 2016–2017.

”Fazer investoi jatkuvasti Suomeen. Uskomme suomalaiseen kauraan ja Suomen biotalouteen. Kauran kasvava kysyntä on ennakoitua suurempaa, minkä vuoksi aikaistamme kauramyllyn laajentamista ja kapasiteetin kaksinkertaistamista. Nyt investoitavan viiden miljoonan euron lisäksi, olemme jo investoineet kauraan 10 miljoonaa euroa. Viimeisen kolmen vuoden aikana Fazer on investoinut Suomeen noin 100 miljoonaa euroa, esimerkiksi uuteen vierailukeskukseen Vantaalla ja lakritsilinjaan Lappeenrannan makeistehtaalla. Suunnitelmissamme on investoida Suomeen yli 100 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana”, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Kauramyllyn laajennus kaksinkertaistaa Fazerin suomalaisilta maanviljelijöiltä ostaman kauran määrän nykyisestä 20 000 tonnista 40 000 tonniin. Satovuodesta riippuen tämä tekee noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa. Fazerin kauramyllyn laajennuksen ja kapasiteetin kasvun jälkeen Suomessa käytetään kauraa elintarviketuotannossa noin 114 000 tonnia, josta Fazerin osuus on noin 35 %. Laajennuksen ansiosta Fazer voi lisätä Lahden Myllyn viime vuosina voimakkaasti kasvanutta henkilöstömäärää entisestään ja kouluttaa lisää uusia myllyalan ammattilaisia. Kauramyllyn rakennusvaihe työllistää lisäksi 50 henkilöä vuosina 2016 ja 2017.

Kaura on terveys- ja hyvinvointitrendin myötä kovassa nousussa myös maailmalla. Se kiinnostaa kuluttajia erityisesti todistettujen terveysvaikutustensa ansiosta. Puolet Fazerin kauraliikevaihdosta tulee tällä hetkellä ulkomailta ja vientiä on jo nyt 30 maahan.

Elintarviketuotanto on biotaloutta myös sivuvirtojen osalta. Hiutaleprosessin sivutuotteena syntyvän kaurankuoren Fazer puristaa briketeiksi samalla Lahden tontilla. Briketit ovat biopolttoainetta, joka käytetään sähkön ja kaukolämmön tuotantoon.

Kaura taipuu moneen

Fazer Mylly toimii business-to-business -markkinoilla ja on vienyt leipomoratkaisuja maailmalle menestyksellisesti yli 20 vuoden ajan. Vastauksena kauran kysynnän kasvuun, Fazer rakensi vuonna 2013 oman kauramyllyn Lahteen ja lanseerasi vuonna 2014 Fazer Alku puurot. Fazer Alku Sadonkorjuupuuro valittiin Suomessa vuoden elintarvikkeeksi vuonna 2015.

”Olemme panostaneet kauran jatkojalostamiseen ja esittelimme tänä vuonna innovaation, jonka ansiosta kaurasta pystytään erottelemaan terveysvaikutteisia ainesosia, kuten kauran beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä”, myllyliiketoiminnasta vastaava johtaja Heli Arantola kertoo. Näitä lisäarvotuotteita voidaan käyttää leipomoteollisuuden lisäksi meijeri- välipala-, ravintolisä- ja kosmetiikkateollisuudessa. ”Uskomme, että suomalaisen huippulaadukkaan kauran ja kauratuotteiden vientimarkkinat kasvavat entisestään”, Arantola arvioi.

Fazer Mylly lyhyesti

  • Vuonna 1971 perustettu Fazer Mylly valmistaa erilaisia viljatuotteita kuten jauho- ja hiutaletuotteita sekä hiutalesekoituksia leipomoiden ja muun elintarviketeollisuuden käyttöön.
  • Fazer on Suomen suurin mylly ja se edustaa myllyalan korkeinta ammattitaitoa.
  • Fazer Myllyllä työskentelee 70 henkilöä. Kauramyllyn laajennus luo lisää uusia työpaikkoja.
  • Vuonna 2014 Fazer Myllyn liikevaihto oli 60 miljoonaa euroa.
  • Kauran osuus Fazer Myllyn kokonaiskapasiteetista on 13 tuhatta tonnia kaurahiutaleina, joka tällä investoinnilla kaksinkertaistuu.
  • Vientiasiakkaita Fazer Myllyllä on 30 maassa. Yli puolet Fazerin kauraliikevaihdosta tulee tällä hetkellä ulkomailta.
  • Ulkopuolinen ja alalla kansainvälisesti tunnettu sertifioija American Institute of Baking (AIB) auditoi Fazer Myllyn tuotantoprosessin vuosittain. Auditoinnin arvosana oli vuonna 2015 jälleen erinomainen

Kuvia: www.fazergroup.com/pictures, ”media_press”, ”Fazer Mylly”

Lisätietoja:
Heli Arantola, johtaja, Fazer-konserni, strategia ja uudistuminen, Fazer Mylly, p. 0500 505 762
Viestinnän yhteyshenkilö:
Leena Majamäki, viestintäjohtaja, Fazer-konserni, p. 040 585 1585
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Fazer-konserni

Fazer on kansainvälinen perheyritys, joka tarjoaa leipomo-, makeis- ja keksi- ja viljatuotteita sekä ruokailu- ja kahvilapalveluita. Fazerilla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä yli 40 maahan. Fazerin missio on luoda makuelämyksiä. Yrityksen menestys on sen perustamisesta lähtien vuonna 1891 perustunut parhaaseen tuotteiden ja palvelun laatuun, rakastettuihin brändeihin, osaaviin ihmisiin ja vastuulliseen toimintatapaan. Fazer haluaa, että elämä maistuisi hyvältä joka päivä. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli yli 1,6 miljardia euroa ja yrityksessä työskentelee yli 15 000 henkeä. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä periaatteita, jotka pohjautuvat yrityksen arvoihin ja UN Global Compactin periaatteisiin.

Kun haluatte hyvää

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja