Eväät eteenpäin osa 8 - Suunnitteletko viljasi myynnin?

Tiloilla laaditaan viljelysuunnitelmia ja kasvinsuojelusuunnitelmia, mutta suunnitellaanko pidemmällä aikajaksolla miten, mihin hintaan ja koska myydään viljaa?

Tiloilla laaditaan viljelysuunnitelmia ja kasvinsuojelusuunnitelmia, mutta suunnitellaanko pidemmällä aikajaksolla miten, mihin hintaan ja koska myydään viljaa?

Viljelysuunnitelmaa laatiessa kannattaa jo miettiä sadon markkinointimahdollisuuksia – mitä alueellani kannattaa viljellä? Mihin voin markkinoida tuotteitani rahti- ja laatutekijät huomioon ottaen? Mistä tuotteesta saan parhaan hinnan? Samalla olisi hyvä määrittää tavoitehinta, jolla viljaa myydään.

Kun kustannuksiin pohjautuva tavoitehinta on selvillä, sitä voisi peilata esim. viimeisten kolmen vuoden markkinahintoihin – onko tavoitehintani realistinen? Mikäli tavoitehinnan ja keskiverto markkinahinnan ero on suuri, on hyvä katsoa kokonaisuutta laajemmin.

Myyntisuunnitelma

Avenan kanssa voit tehdä termiinisopimuksen tulevan sadon myynnistä. Siinä sovitaan toimitusjakso ja hinnan voi kiinnittää heti tai myöhemmin, myös useassa erässä. Termiinisopimuksissa tulee huomioida määrä- ja laaturiski. Siksi suositellaan, että hinta sovittaisiin noin puolelle arvioidun sadon määrästä. Monilla tiloilla siilokapasiteetti ei riitä koko sadon varastointiin, vaan myyntejä tehdään myös puintiaikaan. Tässäkin tapauksessa termiinisopimusta voisi miettiä.

Puinnin jälkeen on tärkeää selvittää sadon laatu. Sen jälkeen voi tarkentaa myyntisuunnitelmaa ja sovittaa se tilan budjettiin ja rahaliikenteeseen. Satokauden korkeinta hintaa kannattaa tietenkin tavoitella, mutta tosiasiassa se onnistuu harvoin. Myyntejä tehdään vähemmän nousevalla markkinalla kuin laskevalla markkinalla. Vilkas kaupankäynti laskevalla markkinalla voimistaa hintojen laskua edelleen. Omista hintatavoitteista kannattaa pitää kiinni ja seurata tehtyä myyntisuunnitelmaa. Satokauden paras hinta tiedetään vasta jälkikäteen.

Seuraa markkinoita ympäri vuoden

Markkinoiden seuranta on hyvä ottaa tavaksi, vaikka ei olisikaan juuri nyt myyntiaikeissa. Avuksi voi tilata Avenan uutiskirjeen. Tunnista oman tilasi tavoitehinta ja toteuta suunnitelmasi.

www.avenakauppa.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja