Muista säilyttää siemenen vakuustodistus

Siemenpakkauksista tulee löytyä sekä vakuustodistus että tieto käytetyistä kasvinsuojeluaineista.

Evira ja Tukes muistuttavat, että siemenpakkauksista tulee löytyä siemenen vakuustodistus. Vakuustodistus kertoo, että käytettävä siemen on virallisesti tarkastettu.

Lisäksi pakkauksissa tulee olla tieto siemenelle käytetyistä kasvinsuojeluaineista.

Kuinka kauan vakuustodistus tulee säilyttää

Vakuustodistus pitää säilyttää EU -tukihakemuksiin liittyvänä asiakirjana viisi vuotta tai tarkemmin sanottuna käyttövuoden jälkeen neljä kalenterivuotta.

Vakuustodistukset toki kannattaa säilyttää niin kauan, kun niitä mahdollisesti tarvitaan reklamaatioiden liitteeksi tai kun halutaan tarkistaa, oliko hyvä siemen yksi tekijä hyvässä sadossa. Siemenviljelysten kantasiementen vakuustodistukset on oltava esillä siemenviljelyksen tarkastuksen aikana.

Vakuustodistukset samasta kauppaerästä ovat samalaisia. Tämän vuoksi riittää, että viljelijä säilyttää yhden vakuustodistuksen, sekä joko kuormakirjan tai laskun, josta käy ilmi, kuinka monta säkkiä siementä viljelijä on kyseisestä kauppaerästä ostanut. Viljelijän kannattaa kuitenkin aina tarkastaa, että tilalle tullut lajike on samaa kauppaerää. Jos kauppaerä on eri, niin tällöin tulee ottaa talteen eri kauppaerien vakuudet. Tällöin myös siemenen laatutiedoissa (itävyys ja tjp) voi olla eroja, mikä on huomoitava siemenen käyttömäärässä.

Vakuustodistus on todiste siitä, että on käyttänyt sertifioitua siementä. Käytetyn siemenen laatu ilmoitetaan vuosittain kasvulohkolomakkeella jokaisen kasvulohkon tiedoissa.


Lähteet:

  • Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes
  • Jukka Hollo, toimitusjohtaja, Tilasiemen Oy
  • Ritva Vallivaara-Pasto, ylitarkastaja, Eviran Siementarkastusyksikkö

HUOM!

Uutista muutettu 4.2.2016 klo 17:05. Lisätty "Kuinka kauan vakuustodistus tulee säilyttää" -osuus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja