Olet täällä

Trekker vakuuttaa satoisuudellaan

Uutuuslajike TrekkerBOR on markkinoidemme satoisin mallasohra, joka leviää tänä vuonna laajempaan viljelyyn. Trekker tuottaa laadukasta, isojyväistä ja matalan valkuaispitoisuuden omaavaa satoa erilaisissa kasvuoloissa. Satoisuutensa ja viljelyvarmuutensa ansiosta Trekker tuo selvää lisäarvoa mallasohran viljelyyn. Trekker onkin hyväksytty viralliseksi mallasohralajikkeeksi Suomessa. 

Satoisuus ja laatu ykköskriteereinä

Yli-Mäkelän tilalla Lahdessa on ollut Trekkeriä viljelyksessä kolmen vuoden ajan. Tilan isäntä Heikki Mäkelä viljeli lajiketta jo vuosina 2013 ja 2014, jolloin siitä tuotettiin satoa Viking Maltille koemallastuksia varten.

– Trekker oli koemallastusviljelyksessä niin positiivinen viljeltävä, että jatkoin sen viljelyä heti, kun se sai virallisen mallasohra-hyväksynnän viime vuonna, Mäkelä kertoo.

Mäkelä on ollut erittäin tyytyväinen niin lajikkeen satoisuuteen kuin laatuunkin. Trekkeristä kovimmat sadot ovat tilalla lähennelleet jopa kahdeksaa tonnia, kun sääolosuhteet ja lohkovalinnat ovat osuneet kohdalleen. Keskisadot ovat olleet 5500 kg/ha.

Mallasohralajikkeiden satoisuuskehitys on ollut huimaa. Lajikkeita tuleekin lannoittaa niiden satopotentiaali huomioiden. Yli-Mäkelän tilalla typpeä on nykyisille lajikkeille annettu 100–115 kg/ha, mutta kokeellisesti myös korkeampia määriä. Lisätyppeä on annettu parina vuotena N-Sensorilla ja tulokset ovat olleet positiivisia.

– Aikaisemmin markkinoilla olleilla mallasohralajikkeilla ei olisi voinut käyttää jaettua lannoitusta, mutta Trekkerillä lannoituksen jakaminen tuntuu toimivan hyvin satoa lisäävänä toimenpiteenä ilman liiallista valkuaisen kohoamista, Mäkelä toteaa.

Tutustu Trekkerin lajikeominaisuuksiin ja koetuloksiin 

Lue lisää Borealin uutuusohrista ja lajikkeiden viljelykokemuksista Kasvussa Ohraliitteestä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä