Olet täällä

Jalostajan vinkit tärkkelysohran lajikevalintaan

Tärkkelysohralajikkeen tulee tuottaa korkean tärkkelyspitoisuuden omaavia, isoja ja muodoltaan tasakokoisia jyviä, jotta ne soveltuvat parhaiten teollisuuden prosessiin. Viljelyominaisuuksiltaan lajikkeiden tulee olla satoisia, lujakortisia ja taudinkestäviä.

- Luja korsi ja hyvä kasvitautiresistenssi mahdollistavat jyvien täyttymisen tuleentumisprosessin aikana, jolloin tärkkelyspitoisuus muodostuu korkeaksi, ohran jalostaja Reino Aikasalo kertoo. 

Lajikkeen lisäksi tärkkelyspitoisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat myös lohkovalinta sekä viljelytekniikka. Aikasalo painottaakin viljelytekniikan merkitystä tavoitellessa korkeita satoja ja hyvää laatua.

Suosikkeja ja tulevaisuuden potentiaaleja 

Borealin valikoimissa on useita ohralajikkeita, jotka soveltuvat tärkkelysprosessiin niin laatu- kuin viljelyominaisuuksien puolesta. Jo muutamia vuosia sitten markkinoille tulleet monitahoiset Edvin ja Elmeri ovat edelleen suosittuja tärkkelysohran sopimusviljelylajikkeita. Erityisesti Elmerin jyvän koko ja muoto ovat tärkkelysprosessin kannalta optimaalisia.

Uudemmista lajikkeista Justus ja Kaarle puolestaan ovat kiinnostavia tärkkelysohrakandidaatteja. Justus on myöhäinen monitahoinen, joka on saanut satoisuutensa ohella kiitosta myös monipuolisen taudinkestävyyden ja laadun ansiosta.  Kaarle on monitahoisten ohrien satoykkönen, joka pärjää satoisuudessa myös monille kaksitahoisille, vaikka on kasvuajaltaan niitä aikaisempi. Korkea satopotentiaali, luja korsi ja monipuolinen taudinkestävyys tekevät Kaarlesta tämän hetken kiinnostavimman ohrauutuuden.

Mallasohralajikkeemme, TrekkerFairytale ja Harbinger, ovat automaattisesti Altian sopimusviljelylajikkeiden listalla. Harbinger on satoisa ja viljelyvarma lajike, joka tuottaa korkealaatuisen sadon erilaisissa kasvuolosuhteissa ja sietää myös happamuutta. Trekker puolestaan on mallasohrien satoykkönen, joka soveltuu tärkkelyskäyttöön ison jyväkoon ja korkean tärkkelyspitoisuuden ansiosta. 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä