Olet täällä

Uudella lajikkeella jopa tonni lisää ohran hehtaarisatoon

 Miltä kuulostaisi uusi ohran kylvösiemen käytännössä ilmaiseksi?

Hankkija tarjoaa nyt vanhan siemenen tilalle uutta, valmiiksi peitattua siementä, jolloin peittaustyö ja -kustannuskin jäävät pois. Jos tila on ajatellut kylvää Vilde–ohraa keväällä, kannattaa miettiä lajikkeen vaihtoa uudempaan, esimerkiksi Aukustiin, jolloin lähemmäs 700 kilon sadonlisä varmistaa siemenen vaihdon kannattavuuden jo ensimmäisenä vuonna.  

Virallisissa lajikekokeissa on saatu hyviä hehtaarisatoja uusista, tanskalaisen Nordic Seed -jalostusyrityksen ohralajikkeista. Koealoja on ollut useissa maissa Itämeren ympäristössä, Suomessakin neljällä paikkakunnalla.

Näiden niin sanottujen NOS-linjan ohralajikkeiden keskimääräiset hehtaarisadot hipovat jopa yli tuhannen kilon lisäystä Suomen pitkäaikaisiin keskisatoihin. Sadonlisä tulee pelkästään lajikkeen vaikutuksesta, sillä muuten kasvuolosuhteet on pidetty kokeissa mahdollisimman samankaltaisina.  

Muiden kasvutekijöiden kuten lannoituksen, kalkituksen ja maan kunnon ollessa ihanteelliset, ohrasta on mahdollista saada meilläkin noin 9300 kilon keskisatoja hehtaarilta.

Keskihehtaarisato on kuitenkin pysytellyt pitkään 3700 – 4000 kilossa. Vaikka Suomessa on jalostettu lupaavalta vaikuttavia ohralajikkeita, keskisato ei ole aikoihin noussut toisin kuin esimerkiksi kauralla. Joidenkin laskelmien mukaan kauran keskisadot ovat meillä parantuneet vuosittain vajaalla 40 kilolla hehtaarilta aivan viime vuosia lukuun ottamatta.

Vaihda siemen nuorempaan

Aikansa huippulajikkeet, esimerkiksi Saana, Vilde, Voitto ja Brage ovat väistämättä jääneet sadontuotossa uudempien lajikkeiden jalkoihin. Viidessä vuodessa lajikkeen jalostuksessa tapahtuu ihmeitä. Siemen kannattaa siksikin vaihtaa nykyistä käytäntöä useammin. Hankkijan valikoimassa on hyviä vaihtoehtoja vanhojen lajikkeiden korvaamiseen.

Saana, jo yli 20 vuotta vanha lajike, on tällä hetkellä kahdeksanneksi yleisin ohralajikkeemme. Sen vaihtaminen Hankkijan Kaarleen toisi Suomessa kahdella paikkakunnalla toteutettujen kasvukokeiden perusteella jopa yli 1100 kilon lisäyksen hehtaarisatoon. Kasvuaika pitenisi vain päivällä.

Vaihto Yleisyys Sato kg/ha Kasvuaika
Saana -> Kaarle 8 + 1119 + 1
Vilde -> Aukusti 6 + 525 - 3
Vilde -> Justus 6 + 589 + 3
Voitto ->Aukusti 10 + 682 + 0,1
Brage -> Kaarle 1 + 390 + 3,5

 

Kuudenneksi yleisin Vilde voitaisiin korvata myös uusilla lajikkeilla, vaikkapa Aukustilla tai Justuksella, joilla molemmilla sadonlisää olisi odotettavissa 500:sta aina lähes 700 kiloon hehtaarilta. Aukusti on aikainen lajike, jolla kasvuaika lyhenisi kolme päivää Vildeen verrattuna. Justus puolestaan on Vildeä kolme päivää myöhempi, aavistuksen verran Aukustia satoisampi lajike.

Vastaavasti käytetyimmän Bragen vaihtaminen uuteen Kaarle-lajikkeeseen nostaisi keskimääräistä hehtaarisatoa noin 400 kiloa ja kymmenenneksi yleisimmän Voiton vaihtaminen Aukustiin jopa liki 700 kiloa. Kaarle on 3,5 päivää Bragea myöhäisempi, kun taas Aukustin kasvuaika on hyvin samankaltainen kuin Voiton.  

Mallasohraksi soveltuvissa lajikkeissa näkyy huomattava sadonlisä kautta linjan, vaikkakaan osaa NOS-linjan lajikkeista ei vielä ole hyväksytty virallisesti mallasohraksi.

Koeolosuhteissa yleisimmän mallasohralajikkeemme Tipplen vaihtaminen Soulmate-lajikkeeseen on lisännyt keskimääräistä hehtaarisatoa yli 790 kiloa ja Trekker-lajikkeeseen yli 550 kiloa. Soulmaten kasvuaika on puoli vuorokautta Tippleä lyhyempi, Trekkerin kaksi päivää lyhyempi.

Toiseksi yleisin mallasohralajike on tällä hetkellä Barke. Sen vaihtaminen Trekkeriin lisäisi keskimääräistä hehtaarisatoa jopa yli 850 kiloa, kasvuaika pitenisi päivällä.

Tuhannen kilon kylvösiemenkustannus, noin 400 euroa, voi tuntua korkealta, jos katsoo vain lukua. Oheishyötyineen se ei ehkä enää tunnukaan kustannukselta vaan voitolta. Ja toki on muistettava, että tuhannella kilolla kylvetään neljän hehtaarin ala.

Tehdäänkö kaupat Hankkijalla?

Hankkijan Tonni lisää satoa -juttusarjassa perehdytään alhaisen keskisadon nostamiseen viljelyteknisillä keinoilla. Julkaisemme uuden jutun joka viikko Farmitissa kevään kylvöjen alkuun asti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uudella, satoisalla lajikkeella saatava sadonlisä

Ohran nykyinen keskisato

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä