Öljykasvien ja kauran suosio näkyy viljelyaloissa

VYR selvitti viljelijäkyselyssään tämän kevään kylvöaikeita. Kyselyn perusteella kauraa ja rapsia tullaan näkemään entistä enemmän Suomen pelloilla.

VYR selvitti viljelijäkyselyssään tämän kevään kylvöaikeita. Kyselyn perusteella kauraa ja rapsia tullaan näkemään entistä enemmän Suomen pelloilla.

Viljat

Kyselyn mukaan ohran kylvöala tulee vähenemään kolmella prosentilla. Tämä jakautuu siten, että mallasohran viljelyala vähenee kahdella ja muun ohran kolmella prosentilla. Eniten ohran kylvöalan ennakoidaan pienenevän Pohjois-Suomessa kun taas Etelä-Suomessa alan odotetaan pysyvän ennallaan.

Kevätvehnän kylvöalojen ei odoteta muuttuvan edellisvuodesta. Tämä riippuu kuitenkin hyvin paljon syysvehnien talvehtimisen onnistumisesta.

Kauran viljely on viime aikoina ollut todellisessa nosteessa ja kauran kylvöalojen odotetaankin kyselyn mukaan kasvavan noin 5 %. Viimevuoteen verrattuna kaura-alat Pohjois-Suomessa lisääntyvät jopa 11 % ja Etelä-Suomessakin 9 %.

Öljykasvit

Rapsialan ennakoidaan kasvavan jopa 44 %. Sitä vastoin rypsiala pienenee noin kuudella prosentilla. Rypsin ja rapsin viljelyalat selviävät lopullisesti vasta lähempänä kylvöjä. Kylvöaloihin vaikuttavat varattu ja saatavilla oleva siemenmäärä.

Öljykasvien viljelyn lisäksi kiinnostus myös viherlannoitusnurmia kohtaan on kasvanut. Tänä vuonna viherlannoitusnurmien kylvöala kyselyn mukaan tulisi nousemaan jopa 27 % vuodesta 2015.

Sertifioitu siemen

Eniten sertifioitua siementä on käytetty rukiilla sekä rypsillä. Niin myös tänä vuonna. Kyselyn mukaan sertifioitua siementä tullaan käyttämään rukiilla 57 %, kauralla 43 % ja rypsillä 93 % viljelyalasta. Muilla kasveilla sertifioidun siemenen käyttö on vähäisempää.

Oman siemenen käytössä laadun tunteminen on erityisen tärkeää. Tämä on tiedostettu ja esim. itävyyden mittaaminen on tänä vuonna aiempaa yleisempää.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja