Olet täällä

Kasvunsääde lisää ohran juuria ja sato paranee

Uusi Moddus EVO –kasvunsääde lisää ohrasatoa neljännestonnilla hehtaarilta. Myös sadon laatu paranee. Vaikutus perustuu juuriston tehostuneeseen kasvuun ja laonhallintaan.

Kasvunsääteen perinteinen tarkoitus, laonesto, on saanut lisää ulottuvuuksia uuden, tutusta Moddus -kasvunsääteestä kehitetyn Moddus EVOn kautta. Se paitsi vähentää lakoa, myös lisää satoa ja sadon laatua.

Vaikutus perustuu kasvin juuriston lisääntymiseen. Koska Moddus EVO annetaan kasvustolle hyvin varhaisessa 2-lippuvaiheessa eli T0-vaiheessa, se alkaa heti kasvattaa juuristoa. Viljelykasvin leveämmälle ja syvemmälle tunkeutuva juuristo pystyy ottamaan vettä ja ravinteita tehokkaammin.

Hankkijalta uskalletaan luvata sadonlisää neljännestonni hehtaarilta. Lupaus perustuu Hankkijan toteuttamiin vertailukokeisiin. Niiden mukaan koeruuduilla, joille annettiin Moddus EVO -kasvunsäädettä, ohrasato oli keskimäärin 5 457 kiloa, kun se ilman kasvunsäädettä jäi 5 178 kiloon muuten yhtäläisissä olosuhteissa. Eroa kasvunsääteen hyväksi oli siis 279 kiloa hehtaarilta.

Toisissa vertailukokeissa sadonlisä on ollut hieman pienempi, mutta aina vähintään 250 kiloa hehtaarilta.

Analyysituloksista näkyy myös, että hehtolitrapaino ja raakavalkuaisprosentti ovat jonkin verran korkeampia kasvunsääteellä käsitellyillä kasvustoilla kuin ilman sitä jääneissä.

Levitysajankohta osuu vaiheeseen, jossa rikkaruohoruiskutus voidaan tehdä samalla kertaa. Normaalisti vaiheessa T1 tehtävää rikkaruiskutusta voidaan aikaistaa. Kuitenkin, jos pellolla on vaikeita kestorikkakasveja, paras teho saataisiin erillisellä, täsmällisesti ajoitetulla ruiskutuskerralla. Tautiruiskutus ohralla tehdään joka tapauksessa tehokkaimmin edelleenkin vaiheessa T2.

 

Hankkijan Tonni lisää satoa -juttusarjassa perehdytään alhaisen keskisadon nostamiseen viljelyteknisillä keinoilla. Julkaisemme uuden jutun joka viikko Farmitissa kevään kylvöjen alkuun asti. Sarjan aiemmin ilmestyneisiin osiin pääset alla olevista linkeistä ja Tonni lisää satoa -tunnisteen kautta sivun alareunasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasvunsääde lisää ohran juuria ja sato paranee

Kalkitusten sarjalla maa kuntoon ja satoa lisää

Tautien torjunta nostaa satoa reilusti

Oikea kasvin ravitsemus nostaa satoa ja sadon laatua

Lannoituksen tasokorotus

Uudella, satoisalla lajikkeella saatava sadonlisä

Ohran nykyinen keskisato

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä