Olet täällä

Inkoosta suuri rehuvehnälaiva Espanjaan

Avena Nordic Grain Oy laivaa tällä viikolla Inkoon satamasta ensimmäisen suuremman kokoluokan vehnälaivan. M/V Chise Bulker vie 27 500 tonnia etelä-suomalaista vehnää Espanjaan. Määrä vastaa noin 700 täysperävaunuyhdistelmää.

Varastoinvestointi tehostaa toimintaa

Apetit-konserniin kuuluva Avena Nordic Grain Oy investoi viime vuonna 1,8 miljoonan euroa kotimaisen viljan vastaanotto-, varastointi- ja vientitoimintaan rakennuttamalla 3 varastohallia Inkoon satamaan. Varastot vihittiin käyttöön elokuun lopussa 2015. Varastohalleihin on ostettu rehuvehnää ja ohraa viime syksystä lähtien.

”Satamavarastot tehostavat Avenan toimintaa ja mahdollistavat asiakkaiden palvelemisen entistä paremmin”, toimitusjohtaja Kaija Viljanen kertoo. ”Lähialueella ei ole muita vientisatamia tai rehuteollisuutta. Alueen viljelijöiden viljan kuljetuskustannukset pienenevät oleellisesti”, Viljanen jatkaa. Säästöä kuljetuskustannuksissa kiittelee myös Nummi-Pusulassa tilaansa viljelevä Markku Artjoki, joka toimitti Inkooseen syksyllä kaksi rekallista rehuvehnää. ”Meidän tilalta on kuljetuskustannus puolta pienempi Inkooseen kuin Naantaliin”, Artjoki kertoo.

”Avena on laivannut Inkoosta viljaa aikaisemmin, mutta viime vuonna rakennetut varastohallit lisäävät varastokapasiteettia merkittävästi ja mahdollistavat myös suurempien alusten laivaukset”, Viljanen kertoo. Tällä satokaudella Inkoosta on jo laivattu rehuohraa. Inkoon kautta on tuotu myös rypsiä ja rapsia Baltian maista Avenan öljynpuristamon tarpeisiin, sillä kotimaan tuotanto ei riitä nykyisellään kattamaan öljynpuristamomme käyttötarvetta.

 

Laivan lastaus kestää 5 vuorokautta

Valtaosa laivaan lastattavasta rehuvehnästä ajettiin tiloilta satamavarastoon talven aikana ja pienempi määrä ajetaan suoraan laivan sivulle. ”Jokaisesta vehnäkuormasta otetaan ennen kippausta näyte, josta analysoidaan laatu tarkemmin”, Johan Andberg Avenalta kertoo. Avena rakennutti viime vuonna Inkooseen myös oman viljalaboratorion.

 ”Jokainen rekka punnitaan ennen kippausta ja sen jälkeen rekat kippaavat laiturilla kahteen laatikkoon, joista vehnä nostetaan kraanoilla laivaan”, Andberg kertoo. Laivan lastaus kestää arvion mukaan 5 arkipäivää ja matka Espanjaan kestää noin viikon. Sateella lastaus keskeytyy.

Nyt lastattavan laivan omistaja on tanskalainen Lauritzen Bulkers. M/V Chise Bulker on 179,99 metriä pitkä ja 28,20 metriä leveä alus, joka on valmistunut vuonna 2014.

Avena toimii satamassa yhteistyössä Inkoo Shipping Oy Ab:n ja Nylands Svenska Lantbrukssällskap r.y.:n kanssa.

   

 

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä