14.04.16

Haasteellinen talvi syyskasveille

Tammikuun kireissä pakkasissa syysviljat ja syysrapsi joutuivat koville. Mitattiinhan Etelä-Suomea myöten -30 asteen pakkaslukemia. Jo vähäinenkin, 2-3 cm höytäinen lumikerros antoi kasveille pakkassuojaa. Tammikuun lopun/helmikuun alun vesisateista saattoi jäädä notkelmiin vettä ja jäätä,

Tammikuun kireissä pakkasissa syysviljat ja syysrapsi joutuivat koville. Mitattiinhan Etelä-Suomea myöten -30 asteen pakkaslukemia. Jo vähäinenkin, 2-3 cm höytäinen lumikerros antoi kasveille pakkassuojaa. Tammikuun lopun/helmikuun alun vesisateista saattoi jäädä notkelmiin vettä ja jäätä.

Syysviljoista ruis on parhaiten selviytynyt ja myös niillä alueilla, missä lunta ei ollut kasvuston suojana. Syysvehnien oraat ovat paikoin harventuneet, mutta suurin osa kasvustoista on talvehtinut varsin hyvin. Eräät syysvehnälajikkeet eivät kestäneet pakkasia ilman lumisuojaa. Syysohrakasvustot ovat pääosin talvehtineet heikosti. Syysrapsin talvehtiminen on onnistunut varsin hyvin niillä alueilla, missä lunta oli kasvuston suojana.
ViljelijänBerneillä on lisäysviljelyksessä uutta Itävaltalaista Emilio -syysvehnälajiketta. Emilion suurin mielenkiinto kohdistuu sen aikaisuuteen, joka voisi mahdollistaa korjuun jälkeen syysrapsin perustamisen. Tässä kuvasarja Emilion talvehtimisesta Somerolta:
Emilio kylvettiin vasta 30. syyskuuta 2015
Lokakuun alkupäivinä alkoi yli kaksi viikkoa kestänyt pakkaskausi. Itäminen ja juurtuminen ei juuri edistynyt. Tässä kuvassa oraiden alut ovat vielä olleet maan alla koko lokakuun ajan.

Marraskuun kahden ensimmäisen viikon aikana sää lämpeni uudelleen ja Emilio ehti kasvaa 1- lehtiasteelle.
Vielä joulukuussakin kasvu edistyi puolen lehden verran. Joulupäivän sää oli hyvinkin syksyinen.
Tammikuussa alkoi pakkaskausi, alimmillaan jopa - 30 astetta. Somerolla onneksi  satoi 2-3 cm lunta, joka antoi oraille suojaa
Tammikuun lopussa alkoi sään lauhtuminen ja satoi myös vettä.
Helmikuun viimeisenä päivänä taas lumi peitti kasvuston.
Pääsiäisenä lumet olivat kokonaan sulaneet.
Emilio oli kylvetty 5 cm syvyyteen, jotta rouste ei pääsisi tuhoamaan yöpakkasissa juuristoa. Kasvusto onkin nyt huhtikuun puolivälissä jo lähtenyt ripeästi uuteen kasvuun.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja