Olet täällä

Pientareiden vähentäminen lohkoja yhdistämällä tuo säästöjä viljelyyn

Suomessa peltolohkot ovat tyypillisesti pieniä, ja peltoja reunustavaa piennaralaa on paljon.  Pientareisten pienten lohkojen viljely vie enemmän aikaa eikä välttämättä onnistukaan isoimmilla koneilla kuin suurempien lohkojen viljely. Lisäksi pellonpientareet vaativat säännöllista hoitoa. 

Hankkijalla on laskettu, että Suomessa olisi noin 7 000 kilometriä piennarta. Nykyisten täydentävien ehtojen vaatimusten mukaisena metrin levyisenä kaistana pientareiden alle jää 700 hehtaaria. Pientareiden vaikutus voi olla suurempikin, sillä ojalinja ja pientareiden vaikea hoidettavuus voivat laajentaa piennaraluetta tahattomasti. Lohko pienenee entisestään, kun alaa tarkistetaan.

Lohkojen yhdistäminen putkittamalla tuo säästöjä

Jos valtaojia saataisiin putkitettua vaikkapa 2 000 kilometrin verran, merkitys satoon olisi keskimäärin noin 200 kiloa hehtaarilta. Sadonlisä tulisi lisääntyneen peltoalan ja parantuneen maan rakenteen kautta. Putkituksen jälkeen, kun lohkot on yhdistetty, myös peltomaan rakenne alkaa vähitellen korjautua, kun pellolla ajo saadaan sujuvammaksi.

Merkittävä hyöty olisi pientareiden hoitoon liittyvien velvoitteiden väheneminen.
”Valtaojien putkitus kannattaisi kohdentaa kohteisiin, joissa samalla saadaan yhdistettyä lohkoja. Silloin hyöty tulisi pientareiden poistumisen ja lohkon koon ja muodon paranemisen kautta”, Hankkijalta esitetään.

Kunnostustoimi ei ole poissuljettu vuokramaillakaan. ”Kuten esimerkiksi kalkitus, tämäkin on pidemmän aikavälin maanparannusta ja myös pellon omistajalle rahanarvoinen toimenpide. Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaisi yhdessä miettiä pellon hyväksi tehtävien kunnostustöiden kustannusten jakamista.” 

Hankkijan Tonni lisää satoa -juttusarjassa perehdytään alhaisen keskisadon nostamiseen viljelyteknisillä keinoilla. Julkaisemme uuden jutun joka viikko Farmitissa kevään kylvöjen alkuun asti. Sarjan aiemmin ilmestyneisiin osiin pääset alla olevista linkeistä ja Tonni lisää satoa -tunnisteen kautta sivun alareunasta.

 

 

 

 

 

Pientareiden vähentäminen lohkoja yhdistämällä tuo säästöjä viljelyyn

Maan rakenteen hoito palkitsee jopa kolmen tonnin sadonlisällä

Kasvunsääde lisää ohran juuria ja sato paranee

Kalkitusten sarjalla maa kuntoon ja satoa lisää

Tautien torjunta nostaa satoa reilusti

Oikea kasvin ravitsemus nostaa satoa ja sadon laatua

Lannoituksen tasokorotus

Uudella, satoisalla lajikkeella saatava sadonlisä

Ohran nykyinen keskisato

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä