Olet täällä

Uteliaisuuden ja kokeilunhalun palkintona parempi sato

Kun on kyse viljelystä, aina löytyy tiedonjanoisia. He istuvat koulutuspäivillä, kyselevät ja haluavat jakaa viljelykokemuksia muiden kanssa. Ovat valmiita mittamaan, punnitsemaan ja tarkkailemaan työnsä vaikutuksia. Ja mikä merkityksellisintä – ovat valmiita myös muuttamaan tuttuja viljelytoimia tai –käytäntöjä, jos kokemukset antavat siihen aihetta.

”Me Hankkijalla puhumme sadon seminaarilisästä, sillä näillä työstään syvällisesti kiinnostuneilla on todellakin yleensä myös paremmat sadot ja sadon laatu on huippua.”

Joukko on kahtiajakoinen. Osa jakaa mielellään omia kokemuksiaan myös toisille, kun taas joillekin pienikin julkisuus on rasitus.

Kiinnostus maahan ja maanviljelyyn kuitenkin yhdistää. Sekin yhdistää, että yleensä näitä innokkaita työhön uppoutujia seurataan ja kuunnellaan. Onnistunut työ puhuu puolestaan, peiteltykin innostus välittyy ympäristöön. Olisi hienoa, jos hiljainen tieto saisi siirtyä muidenkin ulottuville, kokeilukanavaksi ja edelleen jalostettavaksi hieman erilaisissa viljely-ympäristöissä.

Hankkijalta muistutetaan, että muutokset viljelytoimissa vaativat myös panostusta. ”Vanha sanonta ’Säästetty markka on tienattu markka’ ei päde tässä, vaan paremminkin tehokkaassa maataloudessa tehty huomio, että on sijoitettava rahaa, jotta se poikii.”

Sijoitus voi kohdistua siemeneen, kasvintorjuntaan, maanparannukseen - käytännössä mihin tahansa kohtaan viljelyketjussa, jossa tilalla on parannettavaa. Osan korjaavista toimista voi ottaa käyttöön jo ennen seuraavaa kasvukautta tai seuraavalla kasvukaudella. Osa toimista vaatii pidemmän ajan. Jos jokin asia on jo kunnossa, voi keskittyä niihin viljelyn osa-alueisiin, joista löytyy parannettavaa.

On tärkeää uskaltaa myöntää epäonnistumisensa ja muuttaa omia toimiaan, mutta kannattaa myös kuunnella vanhan isännän kokemuksia. Monien vuosien viljely tutuilla pelloilla on kerännyt tietopankin, jota ei ole syytä ylenkatsoa. ”Miksi pitäisi käyttää vuosia jonkun asian huomaamiseen, kun edellinen viljelijä on jo huomannut sen?”

Hankkijan Tonni lisää satoa -juttusarjassa perehdytään alhaisen keskisadon nostamiseen viljelyteknisillä keinoilla. Julkaisemme uuden jutun joka viikko Farmitissa kevään kylvöjen alkuun asti. Sarjan aiemmin ilmestyneisiin osiin pääset alla olevista linkeistä ja Tonni lisää satoa -tunnisteen kautta sivun alareunasta.

 

 

 

 

Seminaarilisä

Pientareiden vähentäminen

Maan rakenteen hoito palkitsee jopa kolmen tonnin sadonlisällä

Kasvunsääde lisää ohran juuria ja sato paranee

Kalkitusten sarjalla maa kuntoon
 

Tautien torjunta nostaa satoa reilusti

Oikea kasvin ravitsemus nostaa satoa ja sadon laatua

Lannoituksen tasokorotus

Uudella, satoisalla lajikkeella saatava sadonlisä

Ohran nykyinen keskisato

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä