VYR:n kylvöseuranta - Kylvöt etenevät nopeasti

VYR:n kylvöseurannan mukaan kylvöt on päästy aloittamaan pääosin normaalissa aikataulussa. Tällä viikolla kylvöt etenevät nopeasti johtuen hyvästä kylvösäästä ja tulevan viikonlopun sateista.

Vilja-alan yhteistyöryhmän VYR:n asiantuntijaraadin kylvöseurannan mukaan kylvöt on päästy aloittamaan pääosin normaalissa aikataulussa. Etelä-Karjalan ja Savon alueella ollaan jopa hieman normaalia aikataulua edellä. Tällä viikolla kylvöt etenevät nopeasti johtuen hyvästä kylvösäästä ja tulevan viikonlopun sateista.

Alueiden välinen sekä alueiden sisäinen vaihtelu kylvöjen etenemisessä on hyvin suurta. Esimerkiksi Pohjanmaalla kylvöistä on tehty VYR:n mukaan alkuviikolla jo 70 %. Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä kylvöt ovat edenneet jo yli puolenvälin. Muissa maakunnissa kylvöistä oli viikon alussa tehtynä 0 – 35 %.

Viikonloppuna sateita koko maahan

Kevään lämmin sää ja tuuli ovat kuivattaneet hyvin peltoja. Viikonlopuksi on kuitenkin ennustettu sateita koko maahan. Monin paikon sade on hyvin toivottua. Kohtuullinen sade parantaa itämisolosuhteita ja sulattaa apulantarakeet. Savon seudulla sadetta toivotaan sulattamaan routaa ja tasaamaan kosteutta. Pohjanmaalla syyskasvustot kärsivät veden puutteesta. Toisaalta runsaat sateet hidastavat kylvöjä sekä voivat aiheuttaa kuorettumista ja vesiongelmia.

Syyskasvien kevätlannoitukset on saatu suurimmaksi osin tehtyä lukuun ottamatta Keski-Suomea, Savon seutua ja osaa Pohjanmaalta. Seuraavaksi vuorossa ovat nurmien lannoitukset sekä syyskasvustojen ruiskutukset.

Lähde: VYR

Voit lukea katsauksen kokonaisuudessaan VYR:n kotisivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja