Olet täällä

Viljan maailmanmarkkinatilanne

USA:n maatalousministeriö USDA julkaisi tiistaina 10.5. kuukausittaisen WASDE-raporttinsa, jossa ennustetaan alustavasti kauden 2016/17 viljamarkkinoita.

Maailman viljavarastojen ennustetaan pienentyvän hieman. Viljan tuotanto pysyy kutakuinkin samalla tasolla kuin viime kaudella. Kansainvälisen viljakaupan ennustetaan laskevan noin 2 % johtuen maissin, ohran ja durran laskevasta kysynnästä Kiinassa. Raportissa todetaan vehnän varastoennusteen nousevan kaudella 2016/17 ennätyslukemiin: 257,3 miljoonaan tonniin. Vehnän tuotantoennuste kuitenkin laskee hieman verrattuna kauteen 2015/16. Vehnän kokonaistuotannon ennuste on hieman matalampi kuin viime vuoden toteutunut tuotanto. Elintarvikepuolella kansainvälisen kysynnän arvioidaan nousevan hieman, kun taas rehupuolelle ennustetaan kysynnän laskua.

Rehuviljoja tullaan ennusteen mukaan tuottamaan hieman enemmän kuin kaudella 2015/2016. Maissin tuotanto lisääntyy verrattuna viime kauteen. Vehnän viljelystä siirrytään yhä useammin maissin ja soijan viljelyyn. Kansainvälisesti maissin kysynnän ja kulutuksen ennustetaan lisääntyvän. Etelä-Amerikan vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat myös maissin satoihin. Ohran tuotanto ja kysyntä laskee hieman verrattuna viime kauteen. Maissin rehukäytön lisääntyessä vehnän ja ohran käyttö ja kysyntä heikkenee.

Soijan kysyntä ja kauppa kasvaa ennusteiden mukaan edelleen. Etelä-Amerikan vaihtelevat sääolosuhteet ovat vaikuttaneet soijan kasvuun ja korjuuseen. Esimerkiksi Argentiinassa rankkasateet ovat hankaloittaneet soijan korjuuta ja Brasiliassa kuivuus on heikentänyt satoa. Kuluvalla kaudella soijan tuotanto jää viime kautta vähäisemmäksi ja soijavarastot pienenevät edelleen. Rypsin ja rapsin tuotannon ennustetaan laskevan viime vuodesta, jolloin varastot ovat pienimmillään moneen vuoteen.

Lähde: USDA

Kommentit

Samankaltaista sisältöä