VYR:n kylvöseuranta - Kylvöt edelleen aikataulussa

Viikonlopun sateet keskeyttivät kylvöt odotetusti. Eniten sateita tuli maan länsiosassa ja peltojen kuivumista joudutaan odottelemaan paikoin jopa loppuviikkoon asti.

Viime viikon hyvien kylvökelien ansiosta kylvöt etenivät vauhdikkaasti. Viikonlopun sateet kuitenkin keskeyttivät kylvöt odotetusti. Eniten sateita tuli maan länsiosassa ja peltojen kuivumista joudutaan odottelemaan paikoin jopa loppuviikkoon asti.

Syysviljojen ruiskutukset ovat nyt ajankohtaisia. Viime viikon lämmin jakso sai rikkakasvit kasvamaan nopeasti, joten rikkakasvien ruiskutuksilla alkaa olla jo kiire. Luonnonvarakeskus tiedotti alkuviikosta suuresta hyönteisten kaukokulkeumasta ja koko maassa varaudutaankin kirvariskiin.

Kylvöjen eteneminen alueittain

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n asiantuntijaraadin mukaan kylvöt ovat edenneet hyvin. Etelä-Pohjanmaalla kylvöt ovat edenneet nopeasti. Viikonlopun sateiden vuoksi pelloille ei välttämättä päästä tällä viikolla ollenkaan. Keski-Pohjanmaalla kylvöt jatkuvat todennäköisesti loppuviikosta. Pohjois-Pohjanmaalla aloitetaan parhaillaan lietteen levitystä ja ohran kylvöjä. Syksyn vaikeiden olosuhteiden vuoksi, lietettä on levitettävänä tänä vuonna normaalia enemmän.

Satakunnassa sade oli paikoin runsasta ja kylvöt jatkunee loppuviikolla. Uudellamaalla suurin osa viljoista on kylvetty, jäljellä on enää lähinnä erikoiskasveja ja rypsiä. Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa kylvöt saadaan säiden salliessa valmiiksi tällä viikolla.

Varsinais-Suomessa tuli paikoitellen erittäin runsaita sateita ja vettä on osin jäänyt seisomaan pelloille. Kylvöjen eteneminen todennäköisesti hidastuu tällä viikolla ja kuorettumisen riski on olemassa. Salon seudulla kylvöt saataneen tällä viikolla valmiiksi.

Keski-Suomessa viikonlopun sateet olivat heikkoja, joten kylvöjä päästään jatkamaan nopeasti. Viljojen kylvöt ovat edenneet yli puolen välin ja rypsin kylvöjä aloitellaan. Päijät-Hämeessä viljoista valtaosa on kylvetty, jäljellä on lähinnä kumina ja luonnonhoitopellot. Kanta-Hämeen alueella lähes kaikki saatiin kylvettyä jo ennen sateita.

Myös Ylä-Savossa sateet hidastivat kylvöjen etenemistä. Rikkakasviruiskutuksilla alkaa jo olla paikoin kiire. Pohjois-Savossa päästään todennäköisesti loppuviikosta pelloille aloittamaan ohran kylvöt.

Orastumista havaittu

VYR:n asiantuntijaraadin mukaan viljan orastumista on havaittu ainakin Etelä-Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Salon seudulla ja Kanta-Hämeessä. Syysviljoja on jouduttu rikkomaan runsaasti Etelä-Pohjanmaalla ja Salon seudulla.

Kaiken kaikkiaan kylvöt ovat vähintäänkin normaalissa aikataulussa.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja