VYR:n kylvöseuranta – Kylvöt loppusuoralla

Vilja-alan yhteistyöryhmän VYR:n kylvöseurannassa arvioidaan kylvöjen valmistuvan tällä viikolla suurimmassa osassa maata. Myös orastuminen ja syysviljat näyttävät pääosin hyviltä.

Kylvöt ovat edenneet suotuisien säiden ansiosta hyvin. Vilja-alan yhteistyöryhmän VYR:n kylvöseurannassa arvioidaan kylvöjen valmistuvan tällä viikolla suurimmassa osassa maata. Myös orastuminen ja syysviljat näyttävät pääosin hyviltä.

Kylvöistä on tehtynä yli 90 prosenttia lähes koko maassa. Kylvöjen loppuunsaattamista on hankaloittanut menneen viikon paikoitellen runsaatkin sateet.

Sateiden vaikutus loppuihin kylvöihin

Keski-Pohjanmaalla kylvöt ovat edenneet hyvin vaihtelevasti johtuen alueellisista sateista. Etelä-Pohjanmaalla sadekuurot olivat pieniä eivätkä vaikuttaneet kylvöjen edistymiseen.

Varsinais-Suomessa satoi edeltävänä viikonloppuna paikoin jopa 60 mm, joten kylvämättömät pellot ovat vielä märkiä.

Keski-Suomen paikalliset sadekuurot hidastivat hieman viimeviikon kylvötöitä. Kuiville hiesumaille odotetaan kuitenkin sateita. Keski-Suomen muta- ja turvemailla on osin vielä routaa hidastamassa kylvöjä.

Pohjois-Karjalassa kevyet maat ovat edelleen märkiä, joten kylvöt ovat viivästyneet. Toisaalta sadetta odotetaan, sillä alueella on havaittu olevan myös routaa.

Uudellamaalla kuivilla mailla orastumista ei ole vielä tapahtunut ja sateet ovatkin alueella toivottuja. Itä-Uudellamaalla on havaittu kuorettumista ja orastuminen on paikoin harvaa.

Orastuminen ja syysviljakasvustot

Orastuminen sekä syysviljakasvustot näyttävät koko Suomessa pääosin hyviltä. Varsinais-Suomessa syysviljakasvustoja on jouduttu korvaamaan osin kevätvehnällä. Pohjois-Karjalassa kevätkylvökset eivät ole vielä orastuneet.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja