Olet täällä

Uusi kylvötapa syysrapsille

Uusi kylvötapa syysrapsille

Syysrapsia ei kannata kylvää tiiviiseen maahan. Yleensä syksyisin sataa paljon ja jos vettä jää seisomaan pellolle pidemmäksi aikaa, talvehtiminen ei onnistu. Siksi syysrapsin perusmuokkaukseksi on suositeltu kyntöä tai vähintään syvää kultivointia. Suorakylvöstä on huonoja kokemuksia.

Voisiko syysrapsin viljely onnistua jankkurointikylvömenetelmällä?

Sebastian Sohlbergin johdolla tutustuttiin viime vuoden elokuun 23 päivä kylvettyyn jankkurikylvökasvustoon. Leveä riviväli, 50 cm ei yhtään näy kasvustossa. Puolikääpiöivä hybridilajike haaroittuu hyvin ja täyttää rivivälit.Siuntiossa Mats Lundqvistin tilalla kylvettiin viime vuonna Pioneerin Maximus 06 lajiketta kahdella eri menetelmällä ja lähes kuukauden kylvöaikaerolla. Heinäkuun 25 päivänä viljelijä kylvi Rapidilla joka vantaalla kesantopeltoon Pioneer Maximus 06 –lajiketta, kylvötiheytenä reilut 50 siementä neliölle. Rikkakasvit torjuttiin 27.7. Butisan Topilla 1,5 l/ha. Syksyllä kasvunsäädekäsittelyä ei tehty.

 

 

 

 

Malmgård Maskinstationin Sebastian Sohlberg lähti ennakkoluuttomasti testaamaan syysrapsille jankkurointikylvöä ns. HE-VA –menetelmällä. Samalla ajokerralla kone jankkuroi ja muokkaa maan 50 cm välein, kylvää syysrapsin siemenen, levittää lannoitteen ja Sluxx- etanasyötin sekä lopuksi jyrää maan pinnan. Mats Lundqvistin tilalla viereiselle lohkolle tällä menetelmällä kylvettiin Pioneer Maximus 06 –lajiketta syysvehnän puinnin jälkeen vasta 23.8. Siemenmäärä myös reilut 50 kpl neliölle.
Jääntivilja torjuttiin 15.9. Targalla 1,0 l/ha. Muuta rikkakasvitorjuntaa ei tehty. Myöskään tälle kylvömenetelmälle ei tehty kasvunsäädekäsittelyä.

Malmgård Maskinstation järjesti viime keskiviikkona pellonpiennartapahtuman, jolloin päästiin Viisi työvaihetta samalla kertaa eli  jankkurointi, siemen kylvö, lannoitteen levitys, etanasyötin annostus ja jyräys samalla kertaa hämmästytti paikalle kerääntyneitä viljelijöitä.havainnoimaan molempien kylvölohkojen kasvutilanne ja samalla tutustumaan jankkurointikylvökoneeseen Sebastian Sohlbergin esittelemänä. Viime talvi oli haastava syysrapsien talvehtimisella, mutta täällä molemmilla kylvömenetelmillä syysrapsi oli talvehtinut suotuisasti ja satonäkymät ovat hyvät. Heinäkuussa kylvetyn syysrapsin kasvurypsi oli jonkin verran edellä jankkurointikylvöä, mm. kukinnan alkamisessa 4 päivän ero. Muilta osin kasvustot olivat tasavertaisia.

Malmgård Maskinstation tulee koneurakoimaan syysrapsin jankkurointikylvöä.

Lisätietoja:  Sebastian Sohlberg, puh. 040 5114 306 / sebastian.sohlberg@malmgardsjundea.fi

 

 

 

 

 

ViljelijänBerner tarjoaa syysrapsin viljelyyn uutta riskien hallintaa. Lisätietoa saat tästä.

Syysrapsin tuotantopanokset ja viljelyyn liittyvän neuvonnan saat ViljelijänBernerin asiantuntijoilta.

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä