Olet täällä

Nyt kasvitaudit runsastuvat viljakasvustoissa

Nyt kasvitaudit runsastuvat viljakasvustoissa

Torstaina alkaneet sateet tulivat ns. kreivin aikaan ja olivat erityisen tarpeen alueille, missä kylvöjen jälkeen on satanut varsin vähän. Nyt ennustetut useamman päivän sateet ja vielä varsin lämmin sää lisäävät kasvitauteja.

Kevätviljapelloilla, missä ei ole tehty vielä rikkakasvien torjuntaa, kannattaa nyt lisätä mukaan ohralle ja kauralle esim. Acanto Prima- valmistetta, joka antaa pitkäaikaista suojaa tauteja vastaan. Jos kevätvehnillä esiintyy pistelaikkua, se voidaan torjua esim. edullisella Tilt- valmisteella. Ennen käsittelyä kannattaa tarkistaa kirvatilanne ja tarvittaessa ne torjutaan pyretroidilla. Lehtilannoitteita voidaan vielä myös lisätä seokseen mukaan.

Syysvehnät alkavat tulla tähkälle. Tähkäsääskien tarkkailu on paikallaan, parhaiten ne pystyy havaitsemaan illalla kun tuuli alkaa tyyntyä. Oranssinkeltainen tähkäsääski munii vehnän tähkään heti sen tultua näkyviin. Sääskitoukat vioittavat kukkapohjaa ja kehittyviä jyviä. Torjunta pyretroidivalmisteilla.

Ohran yleisimmät taudit ovat verkko- ja rengaslaikku. Tänä vuonna rengaslaikkua esiintyy oraissa yleisesti, nyt myös jo peitatuissakin kasvustoissa.Varsinkin Etelä-Suomessa kirvoja esiintyy runsaasti. Ne kannattaa torjua rikkakasviruiskutuksen yhteydessä esim. Sumi Alpha tai Decis – valmisteella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syysvehnän taudit torjutaan vasta kun tähkät ovat kokonaan tulleet esiin. Ruskolaikku (septoria) on vehnien haitallisin kasvitauti, joinakin vuosina myös ruosteet voivat aiheuttaa todella suuria satotappiota. Sekä ruskolaikun että ruosteiden torjuntaan on käytettävissä nyt uusi Amistar Xtra, joka tehoaa erityisen hyvin molempiin tauteihin. Toinen hyvä vaihtoehto on Delaro. Useimpia lehtilannoitteita voidaan lisätä mukaan, esim. Multiplen ja Thio-S:n seosta, joiden yhteiskäytöstä vehnillä myöhäisessä käsittelyssä on saatu hyviä kokemuksia.

Usean päivän sadeputkessa kasvustojen olleessa koko aika kosteina taudit muhivat ja runsastuvatRuskolaikku levitessään vehnän tähkään aiheuttaa merkittävää satotappiota. Sateet nopeuttavat taudin leviämistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat Somerolta 17.6.2016

viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä