Olet täällä

Yara laskee lannoitteiden hintoja reilusti

Uuden lannoitevuoden alussa Yara Suomen lannoitteiden hinnat laskevat noin kolmanneksen huhti−toukokuun hinnoista. Lannoitteiden myynti käynnistyy keskiviikkona 22.6., ja toimitukset alkavat heinäkuun alusta.

Viime vuoden heinäkuun hintoihin verrattuna YaraMila-lannoitteet ovat noin 24 prosenttia edullisemmat ja YaraBela-lannoitteet noin 22 prosenttia edullisemmat. YaraMila -peltolannoitteiden suositushinnat ovat alkaen 263 e/tn (YaraMila NK 1) ja YaraBela –typpilannoitteiden suositushinnat alkaen 204 e/tn (YaraBela Axan, rikkipitoinen typpituote). Siten esimerkiksi sadan hehtaarin viljatilalla hintamuutos merkitsee noin 5 000 euron säästöä lannoitekustannuksessa.

Syy lannoitteiden hintojen laskuun on muutos kansainvälisillä lannoitemarkkinoilla. Lannoitteiden tarjonta on kasvanut kysyntää enemmän. Hyvät sadot maailmalla ovat laskeneet viljan hintaa, mikä on vähentänyt lannoitteiden kysyntää ja laskenut hintaa. Pitkällä aikavälillä lannoitteiden kysyntä on edelleen kasvussa, mutta myös uutta kapasiteettia lannoitteiden valmistukseen tulee.

Uudistunut valikoima

Yara Suomen lannoitevalikoima on uudistunut, ja se sisältää yli 80 tuotetta pelto- ja puutarhakasvien, metsän ja kasvihuoneviljelyn ravinnetarpeisiin. Uudistetun YaraMila Y 2 –lannoitteen ravinnesuhteet on sovitettu hyvään fosforiluokkaan. Tuote sopii vilja- ja kotieläintiloille, karjanlannan täydennykseen ja syysviljojen kevätlannoitteeksi.

Valikoimaan on lisätty uusia lannoitusratkaisuja yhdessä maatalouskaupan kumppaneiden kanssa. Hankkijan myynnissä ovat YaraMila Y 10 ja Yara Hivensalpietari Se+. K-maatalouden myynnissä ovat YaraMila Y 25, YaraMila Y 20 ja YaraMila NK 3. Viljelijän Bernerin myynnissä on Yara NK 2 HIVEN.

Sijoitus hyvään satoon

Suomen peltojen fosforipitoisuus on vuosien mittaan pudonnut. Riittävä fosfori on edellytys hyvien satojen saamiseksi etenkin uusista satoisista lajikkeista. Se nopeuttaa viljojen tuleentumista, suurentaa jyväkokoa ja varmistaa valkuaisen kehittymistä. Kotkaniemen tutkimusaseman kokeissa fosforilannoituksella on saatu 1 500 kilon sadonlisä huononlaisessa fosforiluokassa. Siten 17 kilon fosforilannoitus, jonka kustannus on noin 30 euroa, tuotti ohrasta yli 150 euron lisätuoton – yhdellä eurolla saatiin viiden euron tuotto.

Nyt  kun lannoitteet ovat edullisimmillaan vuodesta 2009, peltojen viljavuuteen kannattaa sijoittaa ja käyttää NPKS-lannoitteita. Tasapainoisella lannoituksella tuotetaan parempia satoja ja nostetaan viljelyn kannattavuutta, sanoo Timo Räsänen, Yara Suomen kaupallinen johtaja.

 

Lisätietoja: Timo Räsänen, kaupallinen johtaja, Yara Suomi Oy, puh. 050 3374 514

www.yara.fi

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä