Olet täällä

Nyt syysvehnälle tautisuojaus

Sateet ja sopivan lämpöinen sää ovat virittäneet viljakasvustot vauhdikkaaseen kasvuun. Syysvehnät alkavat olla tähkällä ja nyt on oikea hetki suojata tähkä kasvitaudeilta. Syysvehnän vaarallisinta tautia, ruskolaikkua /septoria) esiintyy jo vehnäkasvuston alalehdillä, ja se sieltä nopeasti kipuaa ylös. Juuri siksi koko tähkän suojaus on tärkeätä. Runsaasti levitessään myös keltaruoste voi aiheuttaa merkittävää sadonalennusta. Ruotsissa ja Baltian maissa sitä on tänä vuonna jo tavattu tavallista aikaisemmassa vaiheessa, ja se voi sieltä nopeasti levitä meille sopivien ilmavirtausten mukana.Kasvustosta taudit torjuttiin Amistar Xtra- valmisteella Juhannuksen aatonaattona.

 

 

 

 

 

 

Uusi Amistar Xtra on erityisen suositeltava valmiste syysvehnälle, sen hyvän ruskolaikku ja keltaruoste tehon vuoksi. Toinen hyvä valmiste on Delaro. Jos tähkäsääskiä tai vielä kirvoja on tavattu, kannattaa mukaan lisätä pyretroidivalmistetta, esim. Decis tai Sumi Alpha. Mukaan sopii vielä lehtilannoite, esim. Thio-S.

Uudessa vihneellisessä Emilio syysvehnälajikkeessa ovat tähkät olleet esillä jo viikon verran.

Ohran ja kauran tautiruiskutus lippulehtiasteella 

Lippulehtivaihe on ohran ja kauran tärkein tautientorjuntahetki. Vaikka olisikin annettu jo rikkakasviruiskutuksen yhteydessä puoliannosta tautiainetta, se ei tänä vuonna riitä. Peittaamattomalla siemennellä kylvetyissä kasvustoissa ja suorakylvetyissä pelloissa ovat tautipaineet olleet tänä vuonna suuret jo orasvaiheesta lähtien. Viikko sitten useamman päivän sateet saivat aikaan tautien lisääntymisen. Itiöiden tuotanto on runsasta kosteassa ja rehevässä kasvustossa. Kestää kuitenkin 1-2 viikkoa ennen kuin taudin oireet tulevat näkyviin.

 

 

Nyt kannattaa varautua tautitorjuntaan esim. Acanto Primalla tai uudella Eksperttipakkauksella, joka sisältää Amistar Xtra ja Folicur Xpert- valmistetta. Tarvittaessa mukaan kasvunsäädettä sekä lehtilannoitetta.

www.viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä