Olet täällä

Viljojen kasvitautioireet hyvin tunnistettavissa

Valtaosa kevätviljoista on nyt kukintavaiheessa ja jyvien täyttyminen on alkanut. Kasvitautien oireet ovat parhaillaan hyvin tunnistettavissa.

Kasvukauden olosuhteet ovat vaikuttaneet siihen, mitä taudinaiheuttajia esiintyy. Lehtilaikkutauteja on havaittavissa rehevissä kasvustoissa, jotka eivät kärsi liiasta kosteudesta. Myös vehnän keltaruostetta on havaittu Etelä-Suomen rannikkoseuduilla.

Lämmin ja kostea sää on puolestaan edistänyt punahomeiden leviämistä. Punahomeen torjunta tulee ajoittaa kukinnan alkuun. Erityisesti kauralla torjunnan tarpeellisuutta tulee arvioida.

Kirvat levittäneet kääpiökasvuviroosia

Kirvojen levittämää kääpiökasvuviroosia on havaittavissa erityisesti lohkoilla, joissa kirvatorjunta on myöhästynyt tai jäänyt tekemättä. Oireet ovat nähtävillä laikuittain kasvustoissa, eikä hoitokeinoja tartunnan saaneille kasvustoille ole.

Suklaalaikku ja pahkahome viihtyvät kosteassa

Kostea ja lämmin sää on luonut otolliset olosuhteet myös härkäpavun suklaalaikulle. Suklaalaikun oireita on havaittavissa härkäpapujen alalehdillä.

Rypsin ja rapsin pahkahome viihtyy hyvin kosteissa ja rehevissä kasvustoissa. Oikea ruiskutusajankohta pahkahomeelle olisi täyskukinnan aikaan, juuri ennen ensimmäisten terälehtien varisemista. Oireet eivät välttämättä ole tällöin vielä havaittavissa.

Ruiskuttaessa huomioitavaa

Kasvinsuojeluaineen valintaa sekä aineen käyttömäärää ohjaavat havaittujen kasvitautien lisäksi esikasvi, maan muokkaus, siemenen peittaus ja lajikkeen taudinkestävyys. Runsassateisilla alueilla kasvustot ovat kärsineet hapenpuutteesta. Torjuntaa ei ole kannattavaa tehdä kosteudesta kärsiville alueille.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä