Syysrapsin kylvötyönäytöksessä esiteltiin uusia ratkaisuja

Pyhtäällä Eliisa ja Tapio Pietilän tilalla järjestetyssä syysrapsin kylvötyönäytöksessä esiteltiin useita uusia ratkaisuja maan rakenteen parantamiseen, lannoitukseen ja nopeaan syysrapsin kylvöön. Rapsilohkolle oli perustettu alkukesällä esikasviksi Härkäpapu-Kaura-Auringonkukka- seos. Tämä kasvusto murskattiin vaakatasomurskaimella ja lannoitteeksi levitettiin Soil Foodin Kotkan ravinnekuitua 50 tn/ha.

Pyhtäällä Eliisa ja Tapio Pietilän tilalla järjestetyssä syysrapsin kylvötyönäytöksessä esiteltiin useita uusia ratkaisuja maan rakenteen parantamiseen,lannoitukseen ja nopeaan syysrapsin kylvöön. Rapsilohkolle oli perustettu alkukesällä esikasviksi Härkäpapu-Kaura-Auringonkukka- seos. Tämä kasvusto murskattiin vaakatasomurskaimella ja lannoitteeksi levitettiin Soil Foodin Kotkan ravinnekuitua 50 tn/ha. Tämä ravinnekuitu sisältää monipuolisesti kasvin tarvitsemia ravinteita. Härkäpapuvoittoisesta viherlannoitusnurmesta syysrapsi saa runsaasti typpeä. Ravinnekuidun avulla saadaan lisättyä tehokkaasti eloperäisainetta maahan noin 1 cm lisäkerros, mikä parantaa veden ja ravinteiden pidätyskykyä sekä lisää maan pieneliötoimintaa.

Katso videot: Ravinnekuidun levitys & Syysrapsin kylvö

Hyväkasvuinen ja hauras härkäpavun murskaus olisi ehkä vaatinut sivulta kulkevan piennarmurskaimen tai raskaan sarjan hinattavan vaakatasomurskaimen, mutta pienempi Suire nostolaitekone selviytyi urakasta kuitenkin kunnialla.
Orgaanisesta aineksesta on paljon hyötyjä sillä veden- ja ravinteiden pidätyskyvyn parantumisen lisäksi, peltojen kasvukuntoa ylläpitävä pieneliöstö saa ravintoa ja maan mururakenne sekä multavuus paranee. Puukuitupohjainen orgaaninen aines sisältää runsaasti hiiltä,  joten kuidun levittäminen pellolle myös vähentää hiilidioksidipäästöjä ilmakehään.
Ravinnekuitua levitetään normaalilla kuivalannan levityskalustolla. Kuidun levityksen myötä kasvit saavat pää- ja hivenravinteita niin liukoisessa- kuin pitkävaikutteisessa orgaanisessa muodossa. Ravinnekuidulla on myös lievästi kalkitseva vaikutus.
BT-Agron Forigon jyrsin sekoitti tehokkaasti kasvijätteet 18 cm muokkauskerrokseen.  Muokkaussyvyys myös jättää riittävästi vesitilaa syyssateille.
Puhallinkylvömenetelmällä syysrapsin siemenet tulevat maahan muokkauksen jälkeen. Kylvökoneen jyräpyörästö painaa siemenet 1-2 cm syvyyteen.

BT-Agron Forigo-jyrsin pneumaattisella kylvökoneella, viherlannoitusnurmi muokattiin 18 cm syvyyteen ja siihen kylvettiin samalla ajolla puhallinkylvömenetelmällä Pioneerin Maximus 06 syysrapsin siementä kahdella eri kylvötavalla, eli hajakylvöllä ja rivikylvöllä 30 cm rivivälillä. Rinnalle tehtiin vertailuksi pelkkä maan muokkaus, jonka jälkeen tavallisella kylvökoneella kylvettiin syysrapsi. Syksyn aikana seurataan eri kylvötapojen vaikutuksia syysrapsin kasvuun.


viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja