Olet täällä

Onko kevätrapsin kylvösuositus kohdallaan?

Onko kevätrapsin kylvösuositus kohdallaan?

Kun Suomessa aloiteltiin syysrapsien viljelyä käytettiin kylvötiheytenä 70-100 siementä neliölle. Varsinkin 100 kpl neliölle aiheutti lakoontuneen ja pitkän kasvuston. Ensimmäiselle uudelle puolikääpiöhybridilajikkeelle siemenmääräsuositus alennettiin 50 kpl neliölle. Vielä tästäkin alhaisemmasta kylvömäärästä on saatu hyviä kokemuksia erityisesti kun kylvössä on käytetty suurempaa riviväliä.

Kevätrapsien hybridilajikkeilla kylvömääräsuositus on nykyisin 105 kpl neliölle (säkissä 2,1 milj. siementä / 2 ha). Voitaisiinko kevätrapsien hybridilajikkeilla alentaa kylvösiemensuositusta?

Somerolla toista vuotta viljelevä Mikko Mäkinen kylvi tänä vuonna ensimmäistä kertaa kevätrapsia (lajike Smilla) ohjeen mukaan eli 105 siementä neliölle. Päisteen kohdalla tuli muutamia kylvövirheitä kun kone tuli nostettua liian aikaisin ylös. Muutamia siemeniä kuitenkin putosi maahan, ja ne itivät hyvin maan pinnassa kosteissa olosuhteissa.

Elokuun 2 päivänä otetuissa kuvissa hyvin näkyy, miten harvassa kasvaneet kevätrapsit ovat kehittäneet useita tanakoita ja satoa tuottavia sivuhaaroja.

Neliön alalla neljästä siemenestä kasvaneet rapsit sivuversoillaan peittävät koko alan.

Kuvassa rapsikasvustoa kylvettynä nykyisellä siemensuosituksella. Kasvusto on tiheätä, ja siksi sivuhaaroja ei kovin runsaasti päässyt muodostumaan.Tässä päistekohdassa kylvökone oli nostettu ylös liian aikaisin, neliön alalle oli pudonnut kuitenkin 4 siementä, jotka ovat kasvaneet hyvin rehevästi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikko Mäkisen näkemyksenä tuntuisi nykyinen kylvömääräsuositus turhan suurelta.”Kasvusto pysyisi paremmin pystyssä pienemmällä kylvösiemenmäärällä ja samalla tulisi säästöä siemenkustannuksiin”.

Kolme ruiskutuskertaa nujersi kaalikoit

Ensimmäiset lentävät kaalikoit havaittiin Mäkisen rapsipellolla toukokuun lopussa ja kesäkuun alkupäivinä niitä esiintyi hyvin runsaasti. Torjuntatoimiin lähdettiin hyvissä ajoin ja kolmella ruiskutuksella kaalikointoukkien lehtivioituksia ei juurikaan tavattu.

Käsittelyt tehtiin aamuyöllä, tällöin saatiin myös tuhottua kaalikoiperhosia kasvustossa. Rapsikuoriaisten määrä oli vähäinen.

Ruiskutuksien ajoitus ja käytetyt valmisteet:

I ruiskutus:    rapsin 3-4-lehtiasteella yhdessä Galeran kanssa Sumi Alpha

II ruiskutus:   rapsin ruusukeasteella yhdessä Targan kanssa Avaunt

III ruiskutus:  ensimmäiset kukat kasvustossa Mavrik

Toisessa ja kolmannessa käsittelyssä mukana Zoom- lehtilannos ja toisessa vielä myös Boron-boorilannos. Lannoitteena käytettiin reilusti rikkiä sisältävää YaraBela Sulfania jaettuna käsittelynä. Kukinnan jälkeen ei kaalikoin toukkia ole kasvustossa havaittu.

Kun kasvutilaa oli käytettävissä yhdestä siemenestä on haaroittunut näin komea yksilö.Onnistuneen kaalikoitorjunnan jälkeen rapsikasvusto on kasvanut erittäin hyvin. Lidut ovat pitkiä ja paksuja. Kuva on otettu 2. elokuuta, nyt kuvanottohetkestä kahden viikon kuluttua kasvusto painunut enemmän alaspäin.

 

 

 

 

 

 

 

 

viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä