Kolmemetristä ”maissimetsää”

Rehumaissin viljelystä Samco- kylvötekniikalla on saatu Suomessa hyviä kokemuksia. Tänä keväänä Yara Kotkaniemen koetilalla kylvettiin 17.5. Pioneer P7326 uutta hybridilajiketta kylvömäärällä 80 000 siementä hehtaarille 75 cm rivivälillä.

Samco on kehittänyt maissiin viljelyyn tekniikan, jossa maissi viljellään muovikatteessa. Tämän ansiosta    maissi voidaan kylvää entistä aikaisemmin keväällä eikä kasvusto ole alttiina hallavaurioille. Samco- tekniikan avulla kasvuaika pitenee lähes kuukaudella ja kasvusto tuleentuu varmemmin myös viileimpinä kesinä. Samcon koneessa yhdistyy siemenen tarkkuuskylvö, herbisidin ruiskutus ja muovikalvon levitys yhdellä ajokerralla. Muovikalvo hajoaa auringon valon vaikutuksesta kesän aikana.
Rehumaissin viljelystä Samco- kylvötekniikalla on saatu Suomessa hyviä kokemuksia. Tänä keväänä Yara Kotkaniemen koetilalla kylvettiin 17.5. Pioneer P7326 uutta hybridilajiketta kylvömäärällä 80 000 siementä hehtaarille 75 cm rivivälillä. Rikkakasvit torjuttiin kylvön yhteydessä Stomp –valmisteella 2 l/ha.

Koealueelle tehtiin lannoituskoe YaraMila Y-2 lannoitteella (25-2,4-5) neljällä eri käyttömäärällä 200 kg, 400 kg, 600 kg ja 800 kg hehtaarille. Ylhäällä kuvassa näkyy hyvin lannoitteen vaikutus sekä maissin pituuskasvuun että värimuutokseen. Vasemmalla lannoittamaton ja siitä oikealle lannoitemäärät lisääntyvät. Vasemmalla suurimmalla lannoitemäärällä maissin pituus on kolme metriä, lehdet suuria ja tummanvihreitä.

Maissi on lyhyen päivän kasvi ja siksi vasta elokuussa se lähtee kovaan kasvuvauhtiin. Maissi korjataan kokosäilörehuksi syys-lokakuun vaihteessa kun tähkässä jyvät ovat taikinavaiheessa. Hyvin kasvaneen maissin rehusato määrältään vastaa kolmea korjattua nurmisatoa.
 Maissin tärkein osa on tähkä. Elokuun 19 päivänä Pioneerin hybridilajikkeessa oli runsaasti maissin tähkiä ja ne hyvin ehtivät kehittyä korjuukypsäksi syksyn aikana.

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja