Olet täällä

Syysviljat monipuolistavat viljelykiertoa

Syysviljat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja monipuolistamaan viljelykiertoa. Ne hyödyntävät tehokkaasti esikasvivaikutuksen ja syysmuotoisina ne eivät ole kevätviljojen tapaan herkkiä kevätkuivuudelle.

ProAgrian Kasvutilannekatsauksen (5/30.8.2016) mukaan syysviljojen kylvöalat ovat kylläkin tänä vuonna jäämässä suunniteltua pienemmiksi, sillä puintien hidas eteneminen sekä peltojen pehmeneminen ovat vaikeuttaneet syysviljojen kylvöille pääsemistä.

Syysrukiin kylvöön ehtii vielä

Vaikka aikainen kylvö elokuun loppupuolella on optimaalisin kylvöajankohta etenkin hybridirukiille, ovat leudot syksyt mahdollistaneet onnistumisen vielä selvästi syyskuun puolella tehdyillä kylvöillä – syysrukiin kylvöillekin ehtii siis vielä!

Talvehtiminen on syysviljojen onnistuneessa viljelyssä olennaisen tärkeää ja viljelyvarmuutta voidaankin lisätä valitsemalla tuotantoon mahdollisimman talvenkestävät lajikkeet.

Rukiiden talvenkestävyydessä ehdotonta huippua edustaa populaatioruis Reetta, jonka osuus ruisalasta on tänä vuonna yli 40 prosenttia, kertoo Maanmittauslaitoksen hiljattain tekemä tilastoajo. Myös toiseksi viljellyimmän Borealin edustuksessa olevien hybridiruislajikkeiden Evolon sekä kauden uutuuden KWS Livadon talvenkestävyys on virallisten lajikekokeiden mukaan erittäin hyvä.

Tutustu Borealin syysruisvalikoimaan

ArktikaBOR - talvenkestävä syysvehnä sopii myöhäisemmillekin syyskylvöille

ArktikaBOR -syysvehnä soveltuu viljelyyn vaativissakin olosuhteissa ja kestää kovemmatkin talvet; virallisissa lajikekokeissa sen talvituhoprosentti on ollut syysvehnälajikkeiden pienin. Arktika on menestynyt hyvin myös silloin, kun maassa ei ole ollut lumipeitettä kovien pakkasten aikaan. Arktikassa on erinomaisen kylmänkestävyyden lisäksi hyvä lumihomeen kesto. Näistä syistä Arktikaa voidaankin viljellä pohjoisempana kuin monia muita nykylajikkeita.

Laadultaan Arktika soveltuu sekä leipä- että rehuvehnän tuotantoon. Sen hehtolitrapaino on korkea ja leivontalaadun kannalta olennainen sitkon laatu on hyvä. Myös sakoluvun kestävyys hyvä.

Lisätietoa ArktikaBOR –syysvehnästä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä