Rypsin ja rapsin puinnit käynnissä

Rypsin puinnit ovat eri puolilla Suomea alkaneet tällä viikolla. Myös rapsipellot ovat tuleentumassa ja puinteja päästään aloittamaan todennäköisesti ensi viikolla tai myöhemmin syyskuussa. Puintiolosuhteet ja kuivauksessa käytetty lämpötila vaikuttavat rypsin ja rapsin käyttölaatuun. Liian korkeat kuivauslämpötilat heikentävät sadon laatua.

Rypsin puinnit ovat eri puolilla Suomea alkaneet tällä viikolla. Myös rapsipellot ovat tuleentumassa ja puinteja päästään aloittamaan todennäköisesti ensi viikolla tai myöhemmin syyskuussa. Puintiolosuhteet ja kuivauksessa käytetty lämpötila vaikuttavat rypsin ja rapsin käyttölaatuun. Liian korkeat kuivauslämpötilat heikentävät sadon laatua.

Älä pui liian aikaisin

Tuleentunut rypsi- ja rapsikasvusto ovat väriltään harmaita ja puintikosteus on laskenut alle 20 %. Jos olosuhteiden puolesta on mahdollista, kannattaa puinnin aloittamisen kanssa odottaa siihen saakka kun kosteus on laskenut alle 15 %. Tuleentunut rypsin siemen on väriltään musta, punaisen ruskea tai keltainen, jos kyseessä on lajike, jonka siemenistä osa on keltaisia. Tuleentuneet rapsin siemenet ovat mustia.

Tuleentumista arvioidessa kannattaa siemeniä murskata, tuleentuneen siemenen sisus on keltainen. Mikäli siemenet ovat sisältä vihertäviä, on niiden lehtivihreäpitoisuus liian korkea ja puintia pitää vielä odottaa. Korkea lehtivihreäpitoisuus heikentää öljyn laatua. Mikäli kasvustossa on runsaasti jälkiversontaa, voi oikean puintiajankohdan määritys silloin olla hankalaa. Puintiajankohdan valinnassa tulee ottaa huomioon myös mahdolliset pääversojen varisemistappiot. Rypsi kestää rapsia paremmin varisemista.

Liian korkea kuivauslämpötila voi pilata laadun

Kuivaa rypsi- ja rapsisato heti puinnin jälkeen. Puintituore sato alkaa nopeasti lämmetä kärryssä. Jos siemenen kuivaaminen ei heti puinnin jälkeen ole mahdollista, tulee erää jäähdyttää eli

esikuivata puhaltamalla kylmää ilmaa sen läpi. Jäähdytyksen aikana voi tapahtua hieman jälkituleentumista.

Mitä kosteampaa puitu siemen on, sitä alhaisemmalla lämmöllä sitä on alkuun kuivattava. Kuvan lämpötilat ovat siemenen lämpötiloja, kuivausilman lämpötila voi olla hieman korkeampi. Jos siemen ”kuolee” korkean lämpötilan seurauksena, siemenen sisältämä öljyn laatu heikkenee, kun syntyy vapaita rasvahappoja. Kuivaa siemen 7-8 % kosteuteen. Kuivauksen jälkeen erä on jäähdytettävä huolellisesti. Siemenen rikkoutumista puinnin ja kuivauksen aikana on vältettävä. Mikäli siemenen kosteus on yli 9 %, ei se kestä pitkäaikaista varastointia ja muutoinkin sato tulee toimittaa saman satovuoden aikana jalostettavaksi. (Kuvan lähde: www.agronet.fi)

Raaka-aineen laatu vaikuttaa myös lopputuotteeseen

Rypsin ja rapsin siemenistä öljy erotellaan puristamalla. Laatutekijöillä on huomattava vaikutus rypsiöljyn valmistusprosessissa. Öljykasvisadon laatukriteereitä ovat alhainen kosteuspitoisuus (alle 9 %) ja korkea öljypitoisuus (yli 40 %). Rikka- ja lehtivihreäpitoisuuden tulee olla alhainen. Avena maksaa laatuhinnoittelun mukaisesti laatulisää mm. yli 40 % ylittävistä öljypitoisuuksista. Kotimaisen sadon laatu oli satokaudella 2015/16 erinomainen mm. korkean öljypitoisuuden myötä ja viljelijöille maksettiin laatulisiä korkeasta öljypitoisuudesta keskimäärin 12 €/tn.

Tekstin lähteenä käytetty mm. VYR:n rypsin ja rapsin viljelyopasta, josta löytyy lisätietoja mm. puimurin säädöistä rypsin ja rapsin puinnissa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja