Olet täällä

Hyvä sää vauhdittaa puinteja

Sekä viime että tämän viikon poudat ovat vauhdittaneet viljojen puintien etenemistä koko maassa. Tämän viikon aikana puinnit ovatkin edenneet jo pitkälle. Öljykasvien puinteja ollaan vasta aloittelemassa.

Sadon laadussa on jonkin verran vaihtelua. Pääsääntöisesti laatu on kuitenkin keskimääräistä tai hyvää ja viljat on saatu puitua kuivana.  Ainoastaan Pohjois-Karjalassa sadon laatu on keskimääräistä alhaisempi. Myös muissa maakunnissa on havaittu paikoin ränsistymistä ja lakoontumista.

Varsinkin maakuntien lakoontuneilta alueilta on raportoitu hehtolitrapainojen alhaisuudesta. Havaintoja on tullut erityisesti Uudenmaan ohrilla, Kanta-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Kuitenkin esim. Etelä-Pohjanmaalla hehtolitrapainot ovat keskimääräisiä tai hieman sen alle ja kauralla jopa korkeahkoja. Myös Keski-Suomessa ohran ja kauran hehtolitrapainot ovat pääsääntöisesti hyviä, mutta vehnä on melko kevyttä ja valkuaiset alhaisia.

Uudellamaalla on tullut viestejä korkeista DON-arvoista. Siellä sakoluku ja valkuaiset ovat hyvällä tasolla. Varsinais-Suomesta taas havainnoitiin valkuaistasojen laskusta sateisilla alueilla. Etelä-Pohjanmaalla tärkkelystaso on hyvä, mutta valkuaiset ovat alhaisia.

Osa tekee samaan aikaan myös syyskylvöjä, mikä osaltaan voi myöhästyttää puinteja varsinkin, jos sateita ei ole näköpiirissä.

Ruista on kylvetty ainakin Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa enemmän kuin viime vuonna.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä