Olet täällä

Älä pui rapsia liian aikaisin

Älä pui rapsia liian aikaisin

Kevätrapsit ovat tänä vuonna kasvaneet hyvin alkukesän kaalikoiongelmista huolimatta.Satotoiveet ovat hyvät ja myös taloudellinen tulos tulee olemaan merkittävästi viljakasveja parempi.

Kesän aikana kevätrapsit ovat tuottaneet runsaasti satoisia sivuhaaroja. Niiden tuleentuminen on nyt pääkasvia jäljessä.

Puintiin ei kannatta ryhtyä liian aikaisin, varsinkin kun sääennusteet edelleen lupailevat pitkän poutajakson jatkumista. Liian aikainen sadonkorjuu voi lisätä lehtivihreäpitoisuutta, jolla on sadonhintaa alentava vaikutus. Puinnin siirtäminen alentaa myös kuivauskustannuksia.

Kun rapsin lidut ovat harmaita, kasvusto on valmista puitavaksi.Kellertävät tai violettimaiset lidut eivät ole vielä puintikypsiä.

 

 

 

 

 

 

 

Nykylajikkeet eivät helposti varise

Monilla viljelijöillä on vielä muistissa rapsilajikkeiden herkkyys varisemiselle. Näin aikanaan olikin, mutta nykyisin viljelyssä olevat lajikkeet eivät ole enää kovinkaan herkkiä varisemaan. Raesateet tietysti tuhoa aikaansaavat mutta näin syksyllä niiden todennäköisyys on vähäinen.

Pellonlaidassa koivut ovat vieneet rapsilta kasvuvoiman. Rapsi on pakkotuleentunut ennen aikojaan. Siitä huolimatta yhtään siementen varisemista ei ole vielä tapahtunut. Lajike Smilla.

 

 

 

 

Kuvat Somerolta 18.9.2016

Viljelijänberner.fi

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä