Olet täällä

Kaksi kylmää Loppiaista

Kaksi kylmää Loppiaista

Vuosi sitten Loppiaisena oli hyvin kylmää. Somerolla alin pakkaslukema oli -26 astetta. Neljänä vuorokautena peräkkäin pakkanen paukkui alle -20 asteessa, niistä kahtena yönä miltei -30 asteessa. Lunta oli kasvien suojana 3 cm. Tämän vuoden Loppiaisena oli myös kylmää, mutta onneksi selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Loppiaisaamuna oli pakkasta -22 astetta, mutta alle 20 asteen pakkasta kesti vain 6 tunnin ajan. Lunta oli maassa parisen senttiä.

Syysvehnän oraat Somerolla Loppiaisena 2017. Pakkasta iltapäivällä -19 astetta.

 

Syysrapsi ja todennäköisesti myös syysohra kestävät 20 asteen pakkasen ilman lumisuojaa. Tietyt syysvehnälajikkeet vielä vähän enemmän. Ruis on syyskasveista kestävin koville pakkasille. Jo parin sentin uusi lumi antaa suojaa kasvupisteelle, mutta ei tietenkään 30 asteen kylmyydelle, kuten viime talvesta muistamme. Tällä hetkellä on Suomessa selvästi parempi lumitilanne kuin vuosi sitten. Vain Varsinais-Suomen rannikkoalueilla on lumeton tilanne, mutta siellä ei onneksi ollutkaan yli 20 asteen pakkasia.

 

Syysvehnän oraat Somerolla Loppiaisena 2016. Pakkasta iltapäivällä -26 astetta. Tähän vuoteen verrattuna lunta oli sentin verran enemmän. Kovimpien pakkasten synnyttämää kuuraa oli lehdissä paljon, ja siksi myös lunta tarttunut oraisiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

viljelijanberner.fi

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä