Suomessa tehdään ainutlaatuinen seleenitäydennys lannoitteisiin

Lannoitus turvaa riittävän seleenin saannin.

Jotta suomalaiset saisivat seleeniä elintarvikkeista riittävästi, lannoitteisiin lisätään seleeniä. Tutkimusten mukaan seleenilannoituksen käyttö on turvallisin tapa varmistaa suomalaisen ruoan ja rehun riittävä seleenipitoisuus.

Liian vähäinen seleenin saanti voi aiheuttaa ihmisille nivelsairauksia ja eläimille lihasten rappeumaa. Suomessa vuonna 1984 aloitettu seleenilannoitus ja sen seuranta elintarvikkeista ja rehuista sekä vaikutuksista kansanterveyteen on kansainvälisesti ainutlaatuista.

Lannoitteisiin tehtävää täydennystä tarvitaan, koska suomalaisissa viljelysmaissa kasveille käyttökelpoisen eli liukoisen seleenin määrä on pieni. Elintarvikkeiden seleenipitoisuudet laskevat nopeasti, jos viljelykasvit eivät saa seleeniä lannoitteista. Koska seleeni ei pysy maassa kasveille käyttökelpoisessa muodossa, seleenilannoitus on tehtävä vuosittain. Lannoitteisiin seleeni on lisättävä selenaattina, missä muodossa kasvit ottavat sen tehokkaimmin maaperästä. Seleeniä saa lisätä lannoitteisiin 15 mg/kg.

Suomalaisten seleenin saantia seurataan jatkuvasti elintarvikkeista sekä väestön veren seerumista ja seleenilannoituksen määrää muutetaan tarpeen mukaan. Tutkimusten mukaan seleenitaso on nyt 60 prosenttia suurempi kuin ennen vuotta 1984, jolloin seleenin lisäys lannoitteisiin aloitettiin. Seleenin saanti on Suomessa parhaalla tasolla Euroopassa.

Tärkeimmät seleenin saantilähteet ovat maitotuotteet, liha ja kala. Kasvissyöjille tärkein seleenin lähde on viljatuotteet. Seleeniä ei ole suomalaisessa luomusäilörehussa eikä -kasviksissa, koska markkinoilla ei ole tällä hetkellä luomutuotantoon soveltuvia seleeniä sisältäviä lannoitteita.

Lähde: Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja