Mandaryna kevätvehnän siemenet tilattavissa

Mandaryna kevätvehnästä on ollut kysyntää siitä asti kun sillä voitettiin Maatilan Pellervon Hyvä Sato –viljelykilpailu satotuloksella 7610 kg/ha. Nyt siementä on saatavilla Viljelijän Berneriltä.

Virallisissa lajikekokeissa Mandaryna on yhtä satoisa kuin Amaretto ja myös kasvuaika on samalla tasolla. Korsi on huippuluokkaa ja lajike on erittäin taudinkestävä. Myllylaadun vaatiman valkuaisen saavuttaminen vaatii jaettua lannoitusta. Sakoluku on keskitasoa ja hehtolitrapaino kohtuullisen hyvä.

 Viikissä Hyvän Sadon kokeessa 10 heinäkuuta 2015 Mandarynan tähkä ja leveä lippulehti.

Viihtyvä lajike

Mandaryna on käytännön koeviljelyssä osoittautunut viihtyväksi lajikkeeksi, jota eivät kiusaa taudit eikä lako. Huomionarvoista on, että lajike on varsin pitkäkortinen, mutta silti lakoprosentti on virallisissa lajikekokeissa vain 2. Pitkäkortisuus tuo kuivuudenkestoa eikä se tässä tapauksessa johda lakoherkkyyteen. Lajiketta Hyvän Sadon kokeissa luotsannut ja myös omalla tilallaan viljellyt Lasse Matikainen Viljelijän Berneriltä huomioi myös, että lajike ei ränsistynyt tuleentumisen jälkeen. Tämä on tärkeää jos sopivaa puintikeliä joudutaan odottelemaan.

24. elokuuta ajourassa Mandarynan rehevää, tauditonta kasvustoa Hyvän Sadon kokeessa.

Koetuloksia

Västankvarnin koetilalla Inkoossa Mandaryna vehnä oli mukana ParasSato –ruutukokeessa, jossa testattiin eri kasvinsuojelutoimenpiteiden vaikutusta satoon ja laatuun. Käsittelemätön ruutu jäi ilman kasvinsuojelua. Toisessa koejäsenessä tehtiin rikkatorjunta Lancelot Classic Twinillä. Kolmannessa koejäsenessä tankkiseokseen lisättiin lehtilannoite Multiple ja neljännessä vielä korrensääde CCC. Viidennessä koejäsenessä tehtiin edellisten lisäksi erillinen tautitorjunta tähkälletulon jälkeen Amistar Xtralla ja kuudennessa Eksperttipakkauksen aineilla.

Alla olevassa taulukossa nähdään kahden saman kasvuaikaluokan vehnän vertailu koejärjestelyssä: Sertori on lajike, joka menee laatu edellä tuottaen korkean valkuaisen. Mandaryna tuottaa kiloja, mutta valkuainen on matalampi. Molemmilla on mahdollisuus onnistua viljelyssä.

Hyvä Sato –viljelykilpailun tulokset

Mandaryna on sitkeä taistelija vaikeissa korjuuoloissa. Syyskuun puolivälissä alkaneet päivittäiset sateet siirsivät puinnin syyskuun viimeiseen päivään. Kasvusto ei ränsistynyt ja jyvissä säilyi riittävä itävyys siementuotantoon. Kuva 30.9.2015 Hyvän-Sadon kokeessa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja