Syysrapsille jännät viikot

Syysrapsin viljelyn pioneeri Ilkka Kouvo pohti maaliskuun alussa syysrapsipeltonsa laidalla syysrapsin talvehtimisnäkymiä.

Syysrapsin viljelyn pioneeri Ilkka Kouvo pohti maaliskuun alussa syysrapsipeltonsa laidalla syysrapsin talvehtimisnäkymiä. Lämpötila oli + 2,5 astetta ja edellisenä päivänä satoi vettä. Lunta oli Vampulan pelloilla enää vain nimeksi suojaisimmilla lohkoilla. Joillakin lohkoilla seisoi vesi, kun maa oli vielä roudassa.

Vielä ei aihetta suureen huoleen

Kouvo ei ole tällä hetkellä kovin huolissaan syysrapsin talvehtimisessa lohkoillaan, koska jää ei peitä umpikantena kasvustoja lukuun ottamatta muutamia paikkoja. Sisimmät lehdet rapsin kasvupisteen ympärillä vihertävät ja jäinen lumikerros tai sohjo on sulamassa. Valtaosalla Kouvon syysrapsilohkoista ei suurilla aloilla seiso vettä.


Ilkka Kouvo arvioi tällä lohkolla syysrapsikasvustojen talvehtimismahdollisuudet hyviksi

Kouvolla on syysrapsia kylvössä 25 hehtaaria. Lohkot kynnettiin ja kylvettiin heti elokuun puolen välin jälkeen. ”Kylvön kanssa tuli vähän kiire”, Kouvo toteaa. Koska loppuvuosi oli lämmin, ehtivät yksilöt kuitenkin kasvaa riittävän suuriksi.

Näiden syysrapsien tilanne on tukala

Syksyn kasvulehdet ovat osin kuolleet, mutta tämä ei huoleta Kouvoa. ”On tavallista, että syksyn kasvulehdet kuolevat ja uudet kasvavat keväällä, Kouvo toteaa. ”Tärkeää on, että kasvupiste säilyy hengissä”, hän jatkaa. Kouvo muistelee, että rapsin kasvulehdet ovat säilyneet vihreinä vain talvina, jolloin kasvusto on ollut kokonaan lumen alla pitkään.

Toivottavasti jää sulaa pian

Yhdellä lohkolla on useampi hehtaari kokonaan veden alla. Hiekkapitoisempi maa on roudassa ja vesi ei mene läpi. Tilannetta ei helpota se, että ojat ovat jo täynnä vettä ja ojarummut ovat osin vielä jäässä. ”Syysrapsin tilanne näissä paikoissa jääkannen ja vesipeitteen alla näyttää nyt vähän heikolta”, Kouvo toteaa.

Kouvon syysvehnäkasvustot näyttävät suht hyviltä, vihreä väri on valtaosalla lohkoista vielä näkyvissä ja valkoisia oraita ei näy. Jää ja vesi aiheuttavat muutamilla lohkoilla haasteita myös syysvehnälle.

Kevään sää ratkaisee kuinka käy

Syysrapsi- ja syysviljakasvustot ovat tämän talven vaihtelevissa säissä olleet osassa maata vain tovin suojaavan lumipeitteen alla. Lumipeite näyttää hupenevan entisestään tämän viikon sateissa. Lisäksi haastetta tuo pelloilla oleva vesi ja jää.

Syysrapsikasvustojen ja syysviljojen talvehtimiseen vaikuttaa maalis- ja huhtikuun sää. Jos nyt lämpenee ja kasvustot heräävät kasvamaan, kovia pakkasia ei saisi enää tulla. Kasvustojen tilannetta voi arvioida tarkemmin vasta noin kuukauden päästä. Silloin nähdään miten Kouvon syysrapsit selvisivät tästä talvesta.

Jääpeite ei näiden syysrapsien kohdalla ole onneksi yhtenäinen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja