Nyt kannattaa viljellä rehuhernettä

Viljanviljelyn kannattavuus on nyt valittavan heikolla tasolla. Viljalle vaihtoehtoisten kasvien tilalle kannattaa harkita sekä viljelykierron että kannattavuuden parantamiseksi muita viljelykasveja.

Viljanviljelyn kannattavuus on nyt valittavan heikolla tasolla. Viljalle vaihtoehtoisten kasvien tilalle kannattaa harkita sekä viljelykierron että kannattavuuden parantamiseksi muita viljelykasveja. Valkuaiskasviomavaraisuus on Suomen ruokahuollon kannalta tärkeä asia. Täydennysvalkuaisen omavaraisuus on meillä heikko, vain 15 % valkuaistarpeesta tuotetaan kotimaassa.

Rehuherneen viljely on varteenotettava vaihtoehto valkuaiskasviksi. Sen viljelyn kannattavuutta on nyt parantanut markkinoille tulleet uudet satoisat keltasiemeniset lajikkeet.

Vinkkejä herneen viljelyyn

Valitse herneelle hyväkuntoinen ja maalajiltaan tasalaatuinen pelto. Jos lohkolla on erilaisia maalajeja, herne tuleentuu epätasaisesti. Hiesusaven ja multamaan kasvuaikaeroksi voi syntyä jopa kaksi viikkoa. Huonorakenteisella pellolla herne ei menesty, koska kasvin suhteellisen heikko juuristo ei jaksa kasvaa tiiviissä maassa.

Keväällä kylvö tulee tehdä mahdollisimman aikaisin 5-6 cm syvyyteen itävyyden varmistamiksi. Kylvötavaksi sopii myös suorakylvö. Herneen siemenmääräksi suositellaan 100-140 kpl/neliölle. Laonkestävyys on hernelajikevalinnassa sadonmäärää tärkeämpi peruste. Sadonkorjuuvaiheessa maahan romahtaneen herneen puinti on hyvin vaikeata. Herneen lannoitukseen sopiva lannoite on YaraMila Y 6, jossa typpipitoisuus on herneelle sopivan alhainen. Typpeä tulee käyttää korkeintaan 45 kg/ha, multavilla mailla vielä vähemmän.

Rikkakasvien torjunta tulee tehdä kun herneellä on korkeutta 5-10 cm.
Siemenrikkakasvien torjunta tehdään Basagran SG valmisteella 0,5-0,6 kg/ha + Fenix 0,8 l/ha seoksella tai Basagran SG 0,5 l/ha + Fenix 0,5 l/ha + Metro/Mistral 50 g/ha. Ruiskutus aikaisin aamulla kun ilman suhteellinen kosteus on mahdollisimman korkea. Jos lohkolla esiintyy juolavehnää tai hukkakauraa, nämä voidaan torjua valikoilla valmisteilla, esim. Targa Super 2,0 l/ha + SitoPlus 0,2 l/ha. Hernekääriäisen torjuntaa ei yleensä rehuherneellä tarvitse tehdä. Puinti tulee aloittaa vasta kun kasvusto tasaisesti ruskettunut ja herneiden kosteus on noin 20 %. Herneen kuivaus tulee tehdä alhaisella lämpötilalla 14 % kosteuteen. Rukiin tai ainakin syysvehnän kylvö onnistuu mainiosti herneen korjuun jälkeen. Koska herneen puintitähteitä tulee peltoon vähän, syysviljojen kylvö onnistuu hyvin suorakylvönä ilman muokkausta.

Ingrid-hernelajike on markkinoiden laonkestävien hernelajike. Tästä Ingrid-lajikkeesta korjattiin vuonna 2016 Loimaalla 5.600 kilon hehtaarisato.

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja