Syysviljat selvisivät jääkatteista

Talvi on ollut syysviljoille rasittava. Kasveille satoi lunta ja lumen sulattavaa vettä useampaan kertaan talven aikana. Kun maa oli jäässä, eivät sulamisvedet päässeet imeytymään maahan.

Talvi on ollut syysviljoille rasittava. Kasveille satoi lunta ja lumen sulattavaa vettä useampaan kertaan talven aikana. Kun maa oli jäässä, eivät sulamisvedet päässeet imeytymään maahan. Muodostui jääkenttiä, notkelmiin hyvinkin paksuja. Oli pelättävissä, että syysviljat tukehtuvat jääkerroksessa hapen puutteeseen. Näin olisikin voinut käydä, mutta onneksi viimepäivien lämpöiset säät pelastivat uhkaavan tilanteen. Nyt ainakin Etelä-Suomessa nopeasti jäästä ja lumesta vapautuneet syysviljat näyttävät yllättävänkin hyväkuntoisilta. Ruiskasvustot ovat kauniin vihreitä. Syysvehnillä lehtien yläosat ovat jonkin verran saaneet pakkasvaurioita, mutta tästä ei ole kuitenkaan kasvun kehitykselle haittaa. Jatkossa kasveja rasittavan rousteen uhka on olemassa, mutta onneksi sääennusteet lupailevat yöpakkasten vähenevän, jolloin riskit tähän ongelmaan eivät ole enää niin suuret.

Syyskuun 20 päivänä kylvetyn Emilio syysvehnän oraat talvehtivat 2 –lehtiasteella. Tästä aikaisesta ja satoisasta lajikkeesta saadaan uutta siementä ensi syksylle. Kuvat Somerolta 16.3.2017.

 Elokuu 25 päivänä kylvetty Livado ruis on vapautunut lumen ja jään peitosta komean vihreänä.

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja