Nyt on ympäristösopimusten hakuaika

Uhanalaisten niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien hoitoon voi hakea tukea.

Viime vuosikymmenten aikana maaseudun luonnon monimuotoisuus on vähentynyt. Ympäristösopimuksilla voit saada tukea maatalousluonnon ja maiseman hoitoon. Maaseudun luonnon monimuotoisuuden voimakkaan vähenemisen taustalla ovat monet maatalouden ja yhteiskunnan muutokset.

Vielä 1950-luvulla niittyjä oli lähes 300 000 hehtaaria. 50 vuotta myöhemmin jäljellä oli enää noin 20 000 hehtaaria arvokkaita niittyä, hakamaita tai metsälaidunta. Suurin osa perinnebiotooppien luontotyypeistä on luokiteltu joko äärimmäisen tai erittäin uhanalaisiksi.

Tilalla voi olla mahdollisuus hakea ympäristösopimusta, joka koskee perinnebiotooppien ja muiden luonnon monimuotoisuuskohteiden hoitoa. Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat tunnistavat arvokohteet sekä selvittävät mahdollisuudet ympäristösopimuksiin.

”Maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoito” -ympäristösopimus voidaan tehdä mm. perinnebiotoopeista, luonnonlaitumista, reunavyöhykkeistä, metsäsaarekkeista, muinaismuistokohteista ja maaseudun kulttuuriperinnön hoitamisesta.

Ympäristösopimus tehdään viideksi vuodeksi. Hoidettavan lohkon tulee olla vähintään 0,05 ha ja koko sopimusalueen yhteensä vähintään 0,3 ha. Sopimuksia haetaan vuonna 2017 päätukihaun yhteydessä 15.6.2017 mennessä.

  • hakemuksen liitteeksi tarvitaan hoitosuunnitelma
  • sopimustaso on kiinteä 450€/ha/v
  • valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaasta perinnebiotooppista korvausta saa 600 €/ha
  • pienin haettava sopimusala on 0,3 ha, joka voi koostua useammasta vähintään 0,05 ha lohkosta.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja