Olet täällä

Maaseutuohjelman viljelijätukiennakoiden maksuaikataulu muuttuu vuonna 2018

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman viljelijätukiennakoiden maksuaikataulun ennakoidaan muuttuvan vuonna 2018. Vielä tänä vuonna luonnonhaittakorvauksen ja luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen ennakot voidaan maksaa totuttuun tapaan jo lokakuun alussa. Ensi vuonna käytäntö todennäköisesti muuttuu, kun vuonna 2013 sovittu siirtymäaika päättyy.

Voimassa olevan EU-asetuksen mukaan vuodesta 2018 alkaen ennakoita voidaan maksaa vasta 16.10. alkaen. Koska ajankohta on myös EU:n budjettivuoden vaihtumisajankohta ja aiheuttaa siksi tilinpitoon liittyviä muutoksia, päästään ennakoita käytännössä maksamaan vuodesta 2018 alkaen vasta marraskuun alusta lukien.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoo, että komissio olisi alun perin halunnut muutoksen voimaan heti vuoden 2015 alusta, mutta onnistuimme vaikuttamaan Euroopan parlamentin kautta niin, että muutokselle saatiin kolmen vuoden siirtymäaika vuoteen 2018 saakka. Suomi on nytkin esittänyt siirtymäajan jatkamista maatalousneuvostossa, mutta valitettavasti muut jäsenmaat eivät ole nähneet muutosta tarpeelliseksi. Tämä johtunee siitä, että muilla mailla luonnonhaittakorvaus ei ole niin merkittävä kuin Suomen pohjoisissa olosuhteissa, eikä ennakoita ole maksettu niin aikaisin, kuin Suomessa.

EU-asetuksen mukaan ennakko voi olla korkeintaan 75 prosenttia korvauksesta. Vuosina 2015 ja 2016 ennakkoa voitiin kuitenkin maksaa poikkeuksellisesti enimmillään 85 prosenttia korvauksesta. Tämä oli mahdollista yleisen vaikean taloudellisen tilanteen takia EU:n lainsäädäntöön tehdyn poikkeuksen ansiosta. Poikkeuksesta päätetään vuosittain erikseen tarpeen mukaan. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman viljelijätukea maksaa Maaseutuvirasto.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö MMM

Kommentit

Samankaltaista sisältöä