Olet täällä

Syväkylvö estää rousteongelman

Syväkylvö estää rousteongelman

Huhtikuun keskilämpötila oli selvästi tavanomaista viileämpi. Erityisesti kuun puolivälissä oli harvinaisen kylmää, Etelä-Suomessakin useina öinä lähes 10 asteen pakkasia.

Erityisesti kivennäismailla ja multamailla yöpakkanen synnyttää maan pinnalle pintajäätymisen eli ns. rousteen. Kun maan pinta on vielä samalla kostea, rousteilmiön voimakkuus lisääntyy. Rousteilmiössä matalaan kylvetyt syysviljojen oraat katkeilevat, kasvit nousevat maan pinnalle ja kuolevat. Syväkylvö suojaa hyvin oraita rousteelta. Lohkoilla, joilla roustetta helposti voi syntyä, kannattaisi syysvehnä kylvää 5-6 cm syvyyteen. Rukiille ja erityisesti hybridirukiille ei kovin syvää kylvöä suositella, koska se voi vaikeuttaa orastumista ja pensomista.

 

Kostea maa jäätyy noin 5 asteen yöpakkasessa 2-3 senttiä. Jos syysvilja on kylvetty matalaan, rouste katkoo sen juuria ja kasvi voi nousta kokonaan maasta ylös. Rousteessa maa kohoaa ylöspäin ja siihen syntyy rakoja.

 

 

 

 

 

 

Viime syksynä tämä Emilio- syysvehnä kylvettiin rousteenarkaan hietamaahan 5-6 cm syvyyteen. Kasvit ovat hyvin kestäneet yöpakkaset ja rousteen.

 

 

 

 

 

 

Viljelijän Bernerin uusi Emilio syysvehnä on hyvin kestävät talven ja kevään rasitukset. Kuvat Somerolta Vapunpäivänä 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

viljelijanberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä