Olet täällä

Kasvinsuojeluruisku tulee testata kolmen vuoden välein

Suurin osa suomalaisista kasvinsuojeluruiskuista on hyvässä kunnossa ja toimii kuten kuuluukin. EU vaatii jäsenmaitaan valvomaan kasvinsuojeluruiskujen kuntoa uusin yhteisin standardein. 98 prosenttia ruiskuista on jo vanhastaan testauksen piirissä, koska se on vaadittu ympäristökorvausjärjestelmässä.  Vuosittain Suomessa tarkastetaan yli 4 000 kasvinsuojeluruiskua.

EU:n uusien standardien myötä jatkossa kaikki ruiskut on testattava. Ruiskujen testeusvelvoite perustuu vuonna 2009 voimaan tulleeseen torjunta-aineiden kestävän käytön puitedirektiiviin. Maatalouskäytössä olevat ruiskut löytyvät tukihakemusten avulla. Toisin on esimerkiksi puistojen, puutarhojen, taimitarhojen ja kasvihuoneiden ruiskujen laita. Tämä on vaatinut Tukesilta selvitystyötä.

Maatiloille uudet säännöt tuovat tiheämmät testausvälit. Vuodesta 2020 ruiskut on testattava kolmen vuoden välein. Uutena asiana viljelijöille tulee muiden kuin puomiruiskujen testausvelvoite. Testaajille on luvassa lisätyötä, kun esimerkiksi jokaisen suuttimen virtaus on testattava erikseen. Myös ruiskujen paineet on tarkastettava aiempaa tarkemmin. Suomessa on noin 65 Tukesin valtuuttamaa testaajaa.

Kasvinsuojeluruiskun kuntokartoituksen hinnat vaihtelevat jonkin verran. Keskihinta on noin 150 euroa. Testaajan saapuessa ruikun tulee olla puhdas ja mukana on oltava käyttöohje. Testauksessa ruikun tankin tulee olla puolillaan vettä myös vaatimusten mukaiset varusteet kannattaa asentaa etukäteen.

Lisätietoa ja testaajien yhteystiedot löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lähde: Käytännön Maamies KM

 

 

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä