Syysrapsin rikkatorjunta keväällä

Syysrapsisato rakennetaan jo syksyllä. Kylvö pitää tehdä riittävän aikaisin, etanoiden torjunnasta tulee huolehtia ja myös rikkakasvit tulisi torjua jo syksyllä. Jos rikkakasveja ei ole torjuttu syksyllä, voidaan vielä keväällä torjuntaa tehdä.

Syysrapsisato rakennetaan jo syksyllä. Kylvö pitää tehdä riittävän aikaisin, etanoiden torjunnasta tulee huolehtia ja myös rikkakasvit tulisi torjua jo syksyllä. Jos rikkakasveja ei ole torjuttu syksyllä, voidaan vielä keväällä torjuntaa tehdä. Syysrapsin ongelmallisimmat rikkakasvit ovat syysitoiset saunakukka ja matara. Kevättorjunnassa näihin molempiin tehoaa Galera. Jos saunakukka on kehittynyt jo ruusukeasteelle,

Galeran teho ei enää yksinään riitä. Tällöin voidaan mukaan lisätä mukaan Matrigon 72 SG –valmistetta tai käyttää pelkästään Matrigonia.

Torjuntaohjeet:

  • pienet saunakukat ja matara Galera 0,3 l/ha + Dassoil 0,3 l/ha
  • saunakukka jo ruusukeasteella, myös mataraa Galera 0,3 l/ha + Matrigon 72 SG 40 g/ha + Dassoil 0,3 l/ha
  • ruusukeasteella olevia saunakukkia Matrigon 72 SG 165 g/ha

Syksyllä tehty Butisan Top ruiskutus on tehonnut erinomaisesti rikkakasveihin.
Ruiskutuksessa Butisan oli loppunut vähän kesken, erityisesti saunakukkaa kasvaa runsaasti.

Syysrapsin kasvuaste käsittelyhetkellä:

Kukkavarren pituuskasvun alusta – ensimmäiset nuput ovat muodostuneet, Matrigonia voi käyttää vielä myöhemmin eli viimeistään ennen kukinnan alkua.

Lämpötilavaatimus:

Ruiskutushetkellä Galeran lämpötilavaatimus on vähintään +8 astetta ja Matrigonilla +12 astetta. Koska vielä ensi viikollakin säät ovat viileitä, kannattaa ruiskutuksessa hyödyntää auringon säteilylämpöä. Iltapäivä on suositeltavin käsittelyhetki. Keväällä usein iltapäivällä on tuulista. Vähän tuulisemmassa säässä käsittely voidaan tehdä lisäämällä mukaan Gondoria vähentämään tuulikulkeuman riskiä. Sen käyttömäärä on 0,15 % vesimäärästä eli esim. 100 litraa vettä + Gondor 1,5 dl.

Tämä saunakukka on kehittynyt jo ruusukeasteelle. Galera ei tämän kokoista enää jaksa nitistää.
Syysrapsin lehtiruusukkeen sisältä jo pilkistää pääverson nupun alku.

kuvat Vihdistä 10.5.2017

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja