Olet täällä

Tarkkaile kirppoja ja rapsikuoriaisia

Tarkkaile kirppoja ja rapsikuoriaisia

Lämmennyt sää on Etelä-Suomessa herätellyt kirpat ja rapsikuoriaiset. Kirppojen tarkkailu on syytä aloittaa noin 5-7 päivää kylvön jälkeen.

Sirkkalehtivaiheessa kirpat voivat tehdä pahemman tuhon. Sirkkalehtivaiheen jälkeen rapsi ja rypsin kasvu nopeutuu ja silloin kirppariski vähenee.

Torjuntakynnys sirkkalehtivaiheessa on 1 kirppa sirkkataimea kohden. Torjuntakynnyksen ylittyessä ruiskutus kannattaa tehdä päivällä, jolloin kirpat ovat parhaiten kasveissa torjuntakäsittelylle. Torjuntaan käytetään pyretroidivalmisteita, esim. Sumi Alpha tai Decis.

Nyt kun on ollut kuivaa, siemenessä oleva peittausaine todennäköisesti torjuu hyvin kirppoja. Sateisena aikana peittausaine häviää nopeammin siemenen ympäriltä. Taimissa voi kuitenkin esiintyä kirppojen syöntijälkiä, ja siitä huolimatta peittausaineen teho riittää kirppojen torjumiseksi. Jos kirpat alkavat syömään lehtiä enemmän, tulee torjunta tehdä.

10 päivää sitten kylvetty Brander kevätrapsi on taimettunut hyvin. Kirppoja kasvustossa ei esiintynyt. Kuva Somerolta 24.5.2017.Kuvassa ns. jääntirapsissa useita kirppoja tekemässä täystuhoa. Kuva Somerolta 24.5.2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syysrapsi vauhdikkaassa kasvussa

Tässä Pioneer Maximus syysrapsi on talvehtinut hyvin ja kukkavarsi kasvaa useita senttejä päivässä.Rapsikuoriaisia ei vielä kasvustossa esiintynyt. Kuva Vihdistä 23.5.2017.Syysrapsin pituuskasvu on nyt nopeata. Ensimmäiset kukat avautunevat touko-kesäkuun taitteessa. Viileällä säällä kuoriaispaine pysyy vähäisenä, mutta siitä huolimatta nuppuja tulee seurata. Rapsikuoriaisten torjuntakynnys on 2-3 kuoriaista/kasvi. Syysrapsille riittää yksi torjuntakäsittely Avaunt- valmisteella, joka tulee tehdä viimeistään juuri ennen kukinnan alkamista. Torjuntaan kannattaa yhdistää lehtilannoitus, esim. Zoom 1,5 l/ha + Boron 1,5 l/ha.

www.viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä