Olet täällä

VYR:n kylvöseuranta – Loistavat säät pistivät kylvöihin vauhtia

Hyvä sää on saanut kylvöt etenemään vauhdilla. Monin paikoin kaipaillaan tosin jo sadetta. Etelä-Suomessa toukotöitä tehdään jo loppusuoralla. Pohjoisempanakin päästään pian täyteen vauhtiin.

Varsinais-Suomessa viimeistellään kylvöjä. Ensimmäiset pari viikkoa sitten kylvetyt lohkot ovat jo orastuneet pääosin tasaisesti. Kylvämättä on vielä mm. kuminaa, rypsiä ja joitain aikaisia viljoja sekä erilaisia ympäristönhoitonurmia. Kylmyys on hidastanut mm. rikkakasvien taimettumista. Rikkakasviruiskutuksia esim. Salon seutukunnassa tehdään tällä viikolla. Ruiskasvustot alkavat tosin olla jo niin pitkällä, että niiden rikkaruiskutukset alkavat olla ohi.

Uudellamaalla ensimmäiset kylvöt alkavat olla oraalla ja suurin osa pelloista onkin jo kylvetty. Kylvämättä on vielä myöhään kylvettäviä erikoiskasveja, kuten kuminaa. Lämmin sää on saanut syysviljat kasvamaan ja rukiita onkin jo ruiskutettu.

Jos säät pysyvät näin hyvinä, Satakunnassakin saadaan kylvöt hyvin pian päätökseen. Ensimmäiset orastuneet kasvustot ovat olleet tasaisia. Syysviljojen rikkatorjunnat on tehty.

Kanta- ja Päijät-Hämeen ensimmäiset oraat ovat jo tasaisesti pinnassa ja kylvöt ovatkin loppusuoralla. Kylvämättä on ainakin ohria ja kuminaa. Rukiin ruiskutukset on pääosin tehty, ja lopuillakin alkaa olla kiire.

Viimeisetkin pääsivät aloittamaan kylvöt Kymenlaaksossa viime viikolla ja pitkän kasvuajan kasvit, kuten rapsi, härkäpapu ja myöhäiset vehnät ovat jo lähes kaikki maassa. Suurin osa kylvöistä valmistunee tämän viikon aikana. Ensimmäiset oraat ovat jo pinnassa. VYR:n asiantuntijat kehottavat seuraamaan rikkakasvitilannetta. Syysviljojen rikkakasvit ovat vasta taimettuneet ja torjunta edessä.

Keski-Suomessa ollaan pitkällä aikavälillä normaalissa aikataulussa. Pellot ovat yllättävän kuivia ja olosuhteet hyvät ja kylvöt ovatkin hyvässä vauhdissa. Routa viivästyttää tosin kylvöjä mutaisimmilla lohkoilla. Syysviljojen ruiskutukset alkavat tämän viikon lopulla.

Pohjois-Savon kylvöt käynnistyivät tällä viikolla. Syysviljat näyttävät jo paremmilta ja pahimmilta tuhoilta vältyttiin.

Pohjanmaalla osa on saanut jo kylvöt tehtyä. Ensimmäiset oraat näyttävät tasaisilta ja ovat yllättävän hyvän näköisiä. Multaiset sänkipellot ovat edelleen kylmiä ja kosteita. Vesitalous korostuu varsinkin tällaisena kevään. Märkien silmäkkeiden muodostuminen estää pelloille ajoissa pääsyn. Rikkakasviruiskutukset alkavat olla ajankohtaisia loppuviikosta ja ensi viikon aikana.

Etelä-Pohjanmaalla pellot ovat kuivuneet epätasaisesti. Työt ovat edenneet kuitenkin suotuisissa olosuhteissa. Viljelysuunnitelmiin on jouduttu tekemään melkoisesti muutoksia, koska osalla lohkoista routaa on ollut pitkään ja sulaminen on kostuttanut kylvökuntoisiakin lohkoja uudelleen.

Varsinaiset kylvöt saadaan pakettiin Etelä-Karjalassa tämän viikon aikana. Ainoana rajoittavana tekijänä on kylmyys ja nyt myös kosteuden puute. Kylvämättä lienee lähinnä ohraa, kauraa ja rypsiä sekä kuminaa. Pitkällä aikavälillä Etelä- Karjalassa ollaan normaalissa aikataulussa.

Pohjois-Karjalassa saadaan kylvöissä paljon aikaan tällä viikolla, jos säät ovat suosiollisia. Maakunnan etelä- ja länsiosissa kylvöt ovat edenneet ja siellä myös syyskasvustot ovat talvehtineet hyvin. Pohjois- ja itäosassa vastaavasti ei olla päästy aloittamaan vielä ollenkaan ja näillä alueilla syyskylvötkään eivät olen onnistuneet yhtä hyvin.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa on päästy pikku hiljaa aloittelemaan kylvöjä suotuisimmilla mailla. Routaa on vielä kuitenkin jonkin verran maassa, mikä hidastaa aloitusta.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Taulukon lähde: vyr.fi

 

Katso tulevien päivien sää Farmitin Sää-Palvelusta

Kommentit

Samankaltaista sisältöä