Rukiin korrensäätö ja tautitorjunta

Etelä-Suomessa viime päivien lämpöiset säät ovat vauhdittaneet rukiin kasvua.

Rukiin korren sisältä viimeisen solmun yläpuolelta löytyy tähkä.
Etelä-Suomessa viime päivien lämpöiset säät ovat vauhdittaneet rukiin kasvua. Hyvin edullisilla kasvupaikoilla rukiin viimeinen kasvulehti eli ns. lippulehti on tullut esille. Pian tämän jälkeen tähkän vihneet tulevat näkyviin, jolloin korrensäätö ja tautitorjunta pitää viimeistään tehdä. Koska nyt tämän viikon suursäätila muuttuu hyvin koleaksi, rukiin tähkälle tulo hidastuu. Kylmästä keväästä johtuen rukiin kasvu on normaalista jäljessä, mutta ei ennätysmäisesti, sillä 30 vuotta sitten eli 1987 ruis alkoi tähkimään vasta kesäkuun puolivälissä. Rukiin kasvukehitykseen vaikuttaa myös syksyn kylvöaika. Elokuun puolella kylvetyn rukiin kehitys on nyt pidemmällä kuin esim. vasta syyskuun toisella viikolla kylvetty. Lisäksi aikaisesta kylvöstä on tänä keväänä ollut etuna myös kasvuston parempi selviytyminen kuivissa olosuhteissa syksyllä kehittyneen vahvemman juuriston ansiosta.

Kasvunsääderuiskutus

Somerolla elokuun 25 päivänä kylvetyssä uudessa Livado ruislajikkeessa lippulehteä on jo vähän näkyvissä. Tämän viikon aikana se tulee kokonaan esille. Ensiviikon puolivälin jälkeen ensimmäiset tähkät työntyvät näkyviin. Viikon alussa on aika tehdä kasvunsääde- ja tautikäsittely.
Rukiille kasvunsäädekäsittely tulee tehdä lippulehtiasteella ennen tähkän esille tuloa. Käsittelyhetkellä vihneet saavat näkyä. Jos talvi on heikentänyt ruiskasvustoa heikkokuntoiseksi ja se on nyt vielä kärsinyt kuivuudesta, tulee kasvunsäädettä varoen käyttää tai ei ollenkaan. Hybridiruislajikkeiden jalostaja suosittelee lippulehtiastekäsittelyyn Cerone valmistetta. Cerone voidaan ruiskuttaa yksinään annoksella 0,5-0,6 l/ha tai seoksena Soniksen kanssa Cerone 0,25-0,3 l/ha + Sonis 0,15-0,2 l/ha) yhdessä tautiaineen kanssa. Populaatiorukiilla sopiva annos Ceronea on 0,75 – 1,5 l/ha yksinään tai Cerone 0,4-0,5 l/ha + Sonis 0,1-0,3 l/ha seoksella. Paras tulos saadaan ruiskuttamalla aamulla tai aamupäivällä kirkkaalla säällä lämpötilan ollessa 12-15 astetta.

Kasvitautien torjunta

Rukiilla merkittävin kasvitauti on ruskearuoste. Tautia ei välttämättä esiinny joka vuosi, mutta kun se iskee, rukiin sadonmenetys voi olla hyvin suuri. Torjunta pitää tehdä ns. ennakoivasti, koska tauti yleensä ilmestyy kasvustoon vasta tähkälle tulon jälkeen. Ruosteeseen tehoavat pitkävaikutteiset tautiaineet antavat hyvää ruostesuojaa yhdistettynä kasvunsäädekäsittelyyn. Uusi Ascra Xpro, käyttömäärällä 0,7-0,9 l/ha, on erityisen suositeltava tautiaine juuri nyt rukiille, koska valmiste myös parantaa kasvin sietokykyä kuivuutta vastaan (http://www.farmit.net/kasvinviljely/2017/03/10/tiesitko-etta-xpro-teknologia-auttaa-kasvia-yhteyttamaan-kuivissakin). Muita hyviä tautiaineita ruosteen torjuntaan ovat Delaro 0,6-0,7 l/ha tai Amistar Xtra 0,6 l/ha. Kasvunsääde ja tautikäsittelyyn voidaan vielä lisätä lehtilannoitetta, esim. uutta Wuxal Granoa 2 l/ha.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja