Olet täällä

VYR:n kylvöseuranta - Etelässä kylvöt tehty, pohjoisessa aloitellaan

Koko eteläinen Suomi kärsii tällä hetkellä kuivuudesta ja maan läpi kastelevia sateita odotellaan kuumeisesti. Eniten sateettomuus on haitannut nurmia ja syysviljoja, mutta nyt myös jo kevätkylvöjä. Paikoin kylvöt on saatu päätökseen tai ne ovat jo aivan viime metreillä. Kylvämättä on vielä lähinnä erikoiskasveja kuten kuminaa ja tattaria sekä maisema- ja riistapeltoja.

Kasvustojen orastuminen on ollut pääsääntöisesti tasaista, mutta kuivilla lohkoilla kasvustot näyttävät harvemmilta tai epätasaisemmilta.

VYR-kylvöseurannan asiantuntijat kertovat, että Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa syysviljat ovat paikoin heikohkoja, kun myöhään tehty lannoitus ei ole liuennut kuivuuden johdosta. Öljykasvit ovat välttyneet vielä tuholaisilta.

Varsinais-Suomessa hyvin muokkaantuneet maat ovat edesauttaneet orastumista. Epätasaisempiakin kasvustoja näkyy ja niiden syyksi on arveltu kahta tekijää: joko kylmyyden aiheuttamaa pitkää itämisaikaa tai toisen arvion mukaan myöhäisiä kylvöjä.

Rypsien kylvöt ovat Satakunnassa vielä kesken. Oraat ovat tasaisia, mutta paikoin melko vaaleita. Syysviljakasvustot näyttävät pääsääntöisesti hyviltä. Syysviljojen rikkaruiskutukset ovat käynnissä. Pelloilla on havaittu aikaisempaa enemmän talvehtivia saunakukkia.

Keski-Suomessa kylvökelit ovat olleet mitä parhaimmat ja riittävän kosteuden siivittämänä orastuminen onnistuu hyvin. Viimeisetkin lohkot ovat kylvökunnossa.

Ensimmäiset Etelä-Karjalan kylvöt ovat oraalla ja ovat olosuhteisiin nähden pääsääntöisesti tasaisia. Kylmä sää tosin jarruttaa kehitystä eniten. Tälle viikolle odotetut sateen toteutuessaan tasoittavat orasatumista. Syysviljojen kunto vaihtelee. Kasvukaudesta tulee pitkä, jos kelit eivät tästä lämpene.

Pohjois-Savossa maat ovat kuivuneet epätasaisesti, minkä johdosta kylvöt ovat hidastuneet ja orastuminen on osin epätasaista. Osa tiloista on saanut kaikki kylvöt jo tehtyä, mutta Ylä-Savossa toukotyöt ovat vielä eniten kesken. Kylvöt jatkuvat vielä kesäkuun puolelle. Kasvukausi on myöhässä tavanomaisesta.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikolla kylvöt ovat taas käynnissä viime viikonlopun sateiden jälkeen. Käytännössä kaikki viljat on kylvetty, mutta alueittainen vaihtelu on suurta. Asiantuntijoiden arvion mukaan menee kuitenkin lähemmäs kaksi viikkoa, kunnes koko maakunnan kylvöt on saatu viimeisteltyä. Orastuminen on ollut keskimäärin tasaista.

Kolea sää hidastaa Pohjois-Pohjanmaalla maan kuivumista ja kylvöjä. Nurmet on lannoitettu ja kynnöt käynnissä. Kolean sään vuoksi kolmea rehusatoa tuskin tänä vuonna saadaan. Maakunnan eteläosissa kylvöt ovat jo puolivälissä. Kevättyöt ovat edenneet rivakasti sunnuntain sateiden jälkeen. Yöpakkaasia on ollut melkein joka yö. Myöhäisten kylvöjen ja kolean sään seurauksena kylvöt eivät ole vielä orastuneet.  

Kainuun eteläosien kylvöistä on tehty noin kolmannes ja Lapissa puolestaan vasta aloitellaan.

Tekstissä mainittu asiantuntijaraati koostuu viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Lähde: VYR 

Taulukon lähde: vyr.fi

 

Katso tulevien päivien kylvösäät Farmitin sääpalvelusta

Kommentit

Anonymous

NÄIN SE ILMASTO LÄMPENEE!
Pari viikkoa myöhässä tehdyt kylvöt Suomessa tulevat näkymään syksyllä myöhäisenä korjuuajankohtana. Vaikuttaa vääjäämättä määrään ja laatuun. Varsinkin Pohjanmaa on vaaravyöhykettä.
Kun ottaa huomioon tulossa olevan huonon ohrasadon Espanjassa ja Portugalissa, sekä pienemmät ohrakylvöalat Keski-Euroopassa alkaa vahvasti näyttää siltä että ohrassa ei ole pahemmin ylitarjontaa. Päinvastoin.

Onkin mielenkiintoista nähdä mitä selityksiä "asiantuntijat" antavat ensi syksynä kotimaamme alhaiselle viljan hinnalle.

Pitäisikö itsekin siirtyä luomuun?

Samankaltaista sisältöä