Olet täällä

VYR:n kylvöseuranta – kylvöt loppusuoralla koko maassa

Viljojen kylvöt on tehty lähes koko maassa. Kylmä ja kuiva kevät on kuitenkin hidastanut viljojen kasvuun lähtöä ja orastuminen on ollut epätasaista viimeisimpinä kylvetyillä lohkoilla.

Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa kaikki kylvöt on saatu tehtyä, mutta kylmä sää on hidastanut kasvua. Toiveissa olisikin saada mahdollisimman pian vettä ja lämpöä. Kasvustojen orastuminen on kuitenkin ollut melko tasaista. Öljykasveilla ja ohralla on havaittu jonkin verran hallavioituksia. Tuholaisista on havaittu kirppoja ja kuminakoin toukkia. Normaaliin satotasoon on kuitenkin vielä mahdollista päästä kevään haastavasta säästä huolimatta.

Myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä kasvukausi on lähtenyt hitaasti käyntiin kylmyyden takia. Syys- sekä kevätviljat ovat olleet sateen tarpeessa, mutta orastuminen on ollut kuivuuteen nähden tasaista.

Varsinais-Suomessa on etenkin myöhään kylvettyjen kasvustojen joukossa paljon heikkoja ja epätasaisia oraita. Kylmyys ja kuivuus ovat hidastaneet kasvun alkuunlähtöä. Rouste on aiheuttanut juuriston irtoamista ja syysvehnät ovat kellastuneet maalajista riippuen.

Salon seudulla rukiit ovat tähkällä tai juuri tulossa ja syysrapsit kukkivat. Syysvehnien pensomisen onnistuminen on vaihdellut paikoittain. Syysviljojen rikkaruiskutukset on tehty, mutta kevätrapsien, herneiden ja kevätviljojen rikkaruiskutukset on vasta aloitettu tai alkamaisillaan.

Satakunnassa kasvu on hidasta, mutta kolea sää edesauttaa juuristojen kasvua. Havaittavissa on vaaleutta, mutta  kasvusto näyttää hyvältä. Rikkakasvien torjunta on pian ajankohtaista, sillä tulossa on lämpöä ja sadetta. Sadosta voitaisiin saada korkeintaan kohtuullinen, jos kesän ja syksyn sää on suotuisa. Syysvehnäkasvustot näyttävät hyviltä ja ruiskasvustot ovat lupaavia. Lisälannoitteita on jo ajettu peltoihin sekä rakeisena että ensimmäisen rikkaruiskutuksen yhteydessä.

Keski-Suomessa orastuminen näyttää tasaiselta, vaikka oraalle tulo on ollut hidasta. Tavanomaisesta ajasta ollaan reilu viikko jäljessä, mutta kolea kevät on vahvistanut juuria ja siten lisännyt kasvustojen kestävyyttä. Kevät on kokonaisuutena ollut hyvä eikä kuorettumisia ole tullut.

Myös Etelä-Pohjanmaalla viileä ja kuiva sää on haitannut kylvötöitä sekä kasvun alkuunlähtöä, mutta kylvöt ovat kuitenkin vähää vaille valmiit. Sekä aikataulussa että lämpösummakertymässä ollaan myöhässä tavanomaisesta. Kylvösuunnitelmiin on jouduttu tekemään muutoksia ja esimerkiksi vehnä ja härkäpapu on vaihdettu kauraksi ja rapsi on vaihdettu rypsiksi. Ensimmäisinä kylvetyt kevätviljat ovat orastuneet tasaisesti, mutta toukokuun loppupuolella tehdyt kylvöt eivät ole vielä orastuneet. Syysviljakasvustot ovat epätasaisia. Asiantuntijoiden mukaan sadonkorjuuaikaa myöhästyttää viivästyneet kylvöt sekä hidas alkukehitys. Asiantuntijat kehottavat tarkkailemaan kasvustoja puutosoireiden varalta, sillä viileät ja kuivat olosuhteet altistavat viljat hivenravinnepuutoksille. Ensimmäisiä rikka- ja kasvunsääderuiskutuksia on tehty ja ruiskutusten yhteydessä voi samalla antaa myös hivenravinnetäydennystä.

Keski-Pohjanmaalla ohraa on vielä paikoin kylvämättä, mutta kaurojen ja vehnien kylvöt on saatu tehtyä. Viikonlopun hyvät kelit vauhdittivat kylvöjä.

Etelä-Savossa kuivuus hankaloittaa kylvöjä. Pohjois-Savossa päästään tällä viikolla jatkamaan kylvöjä viime viikon kylmän sään aiheuttaman pysähdyksen jälkeen. Aikataulussa ollaan jäljessä noin kolme viikkoa, mutta normaali sato on kuitenkin mahdollista saada jos lämpöä ja vettä saadaan sopivasti.

Pohjois-Karjalassa kasvukausi on edennyt edellisviikosta heikosti. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa pellot ovat kuivuneet hyvin ja kylvötyöt edenneet vauhdilla. Pohjois-Pohjanmaalla kylvöt saadaan tällä viikolla tehtyä luultavasti lähes kokonaan. Aikataulussa ollaan kuitenkin myöhässä vajaat pari viikkoa. Oraita ei ole juurikaan näkyvissä, vaikka ensimmäiset kylvöt tehtiin jo toukokuun alussa. Hallaa ja yöpakkasia on ollut lähes joka yö ja peltoja on kuivattanut kova tuuli. Sää on kuitenkin lämpenemässä ja luvassa on myös vettä. Jos vettä tulee riittävästi niin kasvusto voi lähteä reippaaseen kasvuun.

HUOM.: Taulukkoa tarkasteltaessa on muistettava myös alueiden sisäinen vaihtelu. 

Kylvöseuranta päättyy tältä keväältä, mutta ensi viikolla tulee vielä kasvustokatsaus. 

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Taulukon lähde: vyr.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä