Rapsikuoriaiset nyt voikukissa

Tänä keväänä kaikki on ollut myöhässä – rapsikuoriaisetkin.

Kiiltävän mustat 2-3 cm kokoiset rapsikuoriaiset on helppo tunnistaa voikukissa. Kukinnan päättymisen jälkeen ne suunnistautuvat öljykasvilohkoille. Kuva Somerolta 10.6.2017.
Tänä keväänä kaikki on ollut myöhässä – rapsikuoriaisetkin.

Yleensä kuoriaiset lentävät syysrapsikasvustoihin toukokuun puolivälin jälkeen, tänä vuonna vasta kesäkuussa. Kuoriaisia ei tarvinnut torjua, koska kukkivassa kasvustossa niistä ei enää ole haittaa.

Talvehtimispaikoiltaan kuoriaiset ovat lentäneet myös voikukkiin. Sieltä kukinnan jälkeen ne siirtyvät hajun perusteella kevätöljykasveille. Aikaisemmat rapsikylvökset kehittyvät lähipäivinä ruusukeasteelle. Torjunta tulee ajankohtaiseksi kun ruusukeasteen keskiöön muodostuu tulevan pääverson nuppu.

Rapsikuoriaisten torjunta rapsilla ja rypsillä

Torjuntahetki Torjuntakynnys Valmiste Käyttömäärä/ha
I. Aikainen nuppuvaihe 0,5-1 kuoriaista/kasvi Avaunt 170 ml
II. Kukkavarren pituuskasvuvaihe, juuri ennen kukintaa 2-3 kuoriaista/kasvi Mospilan tai Biscaya

250 g

0,3-0,4 l

Taulukossa olevia valmisteista saa jokaista käyttää vain yhden kerran kasvukauden aikana.

Kelta-ansa helpottaa rapsikuoriaisten seurantaa rypsi- ja rapsikasvustoissa. Pakkauksessa olevan ohjeen mukaan pyydykseen lisätään 1 l vettä ja muutama pisara pesuainetta. Avaunt kelta-ansaa on saatavana Viljelijän Berneriltä Avaunt oston yhteydessä. Kuva Somerolta 10.6.2017.
Myöhäisessä ruiskutuksessa saadaan torjuttua myös rapsipistiäisiä. Pyretroidivalmisteita ei enää kannata käyttää, koska kuoriaisresistenssi on vuosi vuodelta yleistynyt. Jos kaalikoit hyökkäävät, Avaunt tehoaa myös kaalikoin toukkiin. Avaunt ja Mospilan -valmisteita saa käyttää pohjavesialueilla.

Torjuntakäsittelyihin voi yhdistää ravinnelisäyksen, erityisesti boori on tärkeä. Jos lehtilannoitteita käytetään vain kerran, silloin mieluimmin myöhäisempään kuoriaisruiskutukseen. Hyviä kokemuksia on seoksesta Zoom 1,5 l/ha + Boron 1,5 l/ha. Lehtilannoksia käytettäessä vettä tulee käyttää 200 l/ha.

www.viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja